Terug

Volg Hart van Nederland

Schaatsgek Chris probeert het onmogelijke: 24 uur non-stop rondjes rijden op de ijsbaan

Persoonlijke verhalen

10 feb 2023, 11:11

De schaatskoorts is bij de meesten inmiddels over, maar dat geldt niet voor Chris Kools uit 's-Gravenzande. Vrijdag gaat hij namelijk proberen een wereldrecord neer te zetten met maar liefst 24 uur non-stop schaatsen, zonder plaspauze. Dit alles om aandacht te vragen voor het zware weer waarin veel ijsbanen zich bevinden.

Voor het verbreken van het record moet hij wel van goeden huize komen. Schaatser Jan Roelof Kruidhof ging hem voor in 1994, toen reed hij iets meer dan 655 kilometer. Chris heeft berekend dat hij genoeg tijd zal hebben en heeft er alle vertrouwen in de winnende titel te pakken.

Om niet al te verveeld te raken, heeft Chris een handigheid bedacht: "Je blijft zo geconcentreerd bezig. Op een gegeven moment ga je borden achterstevoren lezen om maar bezig te blijven", legt hij uit aan Hart van Nederland.

Voorbereiding

De schaatser heeft zich de laatste dagen voorbereid door vooral veel rust te nemen en weinig koolhydraten te eten. Tijdens de rit heeft hij een hoop calorieën nodig om zijn energie en kracht te behouden. Daar begon hij in de ochtend al mee: "Acht pannenkoeken, multisap en een banaantje", zegt hij over zijn ontbijt. Hij eet de komende 24 uur maar liefst 21.000 calorieën.

Eten tijdens de rit is voor Chris geen probleem, maar naar het toilet gaan is niet mogelijk. Plassen zal alleen geen probleem moeten zijn, legt Chris uit. Door het schaatsen zweet hij namelijk zijn vocht uit waardoor hij niet meer hoeft te plassen. Maar voor het geval de nood te hoog is, staat er een jerrycan langs de baan.

Dit jaar is er meer geschaatst op de schaatsbanen dan op natuurijs. Tot nu toe heeft de vorst namelijk nog maar amper geleid tot ijs waarop geschaatst kan worden. In november was het wel mogelijk in Winterswijk. Hart van Nederland maakte daar een reportage over:

Over één nacht ijs: in Winterswijk kan er al geschaatst worden op natuurijs
2:10
Over één nacht ijs: in Winterswijk kan er al geschaatst worden op natuurijs

Wil je Chris in actie zien? Vanaf vrijdagochtend 07.30 uur is zijn wereldrecordpoging via deze livestream in zijn geheel te volgen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.