Terug

Volg Hart van Nederland

Chloë (29) is de eerste vrouwelijke machinist ooit op de Thalys: 'Apart'

Chloë (29) is de eerste vrouwelijke machinist ooit op de Thalys: 'Apart'

Persoonlijke verhalen

8 mrt 2021, 17:30

Het is maandag internationale vrouwendag. Chloë Koekebakker-Huntelaar weet er alles van: zij is namelijk de allereerste vrouwelijke machinist die op de Thalys mag rijden. Ze wil nu andere vrouwen inspireren.

De 29-jarige Chloë volgde eerst haar droom en werd stewardess, vertelt ze aan Hart van Nederland. Haar man, die ze in het wereldje leerde kennen, besloot bij de NS te gaan werken. "Hij begon als machinist en ik wilde een gezin", legt ze uit. "Waarom ga je niet ook als machinist beginnen, werd mij toen gevraagd."

De verwachting was dat Chloë, net als haar moeder, conductrice zou worden. Maar dat gebeurde niet. Ze wilde 'op de trein' en werkte vijf jaar lang als machinist bij de NS. Toch bleef het kriebelen bij de voormalige stewardess: de internationale trein was altijd het hogere doel.

'Apart dat ik enige ben'

Kort nadat haar derde kind werd geboren, liep de machiniste een dagje mee met een collega die op de Thalys 'zit'. "Het was het stukje internationale dat ik miste. De combinatie is voor mij perfect", vertelt ze enthousiast.

Chloë is nu nog in opleiding en hoopt binnen twee maanden haar diploma te halen. Daarna kan ze aan de slag bij de trein naar Parijs. Ze vindt het maar vreemd dat ze dan de enige is. "Ik vind het apart dat er niet meer vrouwen internationaal machinist zijn. Waarom niet? Machinist zijn is zo'n leuke uitdaging!"

'Vrouwen, meld je!'

Ook bij de NS vinden ze het "ongelooflijk" dat het tot 2021 heeft moeten duren voordat de eerste vrouwelijke Thalys-machinist een feit is. "Je zou verwachten dat dat er meer zouden zijn", bekent woordvoerder Carola Belderbos. Ook omdat er in Nederland al meer dan 200 vrouwelijke machinisten bij de vervoerder in dienst zijn. "Weliswaar ook maar zo'n 6 procent."

Belderbos denkt dat vrouwen misschien denken dat het vak 'te ingewikkeld' is, maar daar hoeven ze volgens haar niet bang voor te zijn. "Vrouwen die een beetje technisch onderlegd zijn en het een uitdaging lijkt: meld je", roept ze daarom op. "Het is echt wel tijd dat meer vrouwen gaan solliciteren. Er is nog een wereld te winnen!"

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.