Terug

Volg Hart van Nederland

Barbie op haar 64e verjaardag nog steeds populair: 'Ze gaat met haar tijd mee'

nieuws

9 mrt 2023, 19:47

Donderdag is het de 64e verjaardag van de wereldberoemde plastic pop Barbie. Liesbeth de Weerd uit het Gelderse Wapenveld heeft een klein museum met achthonderd barbiepoppen. Het is geen collectie van poppen in dozen, maar ze heeft er leuke tafereeltjes van gemaakt, zoals een handwerkwinkeltje en een sneeuwlandschap.

De verzameling van Liesbeth is zo'n vijftien jaar geleden begonnen. Inmiddels heeft ze honderden poppen verzameld in allerlei kleuren en outfits. Liesbeth, die lang countrydanser is geweest, kwam haar eerste pop tegen op de vlooienmarkt; een barbiepop met een country-outfit. Daarna kreeg ze nog een country-barbiepop voor haar verjaardag en zo is het balletje gaan rollen.

In 1959 was de eerste barbiepop te koop bij de 'American Toy Fair'. In de decennia erna groeide ze uit tot een plastic icoon. Maar wat maakt de Barbie nou anders dan andere poppen? Voor Liesbeth is het duidelijk: "Het figuur, zo'n vrouwenfiguur heb je niet zo vaak bij andere poppen. Er is wel eens commentaar op dat ze te dun zou zijn. Maar ze gaat juist heel erg met haar tijd mee. De nieuwe generatie heeft veel meer variatie qua dikte en lengte. Barbies in een rolstoel, of met een prothese." Ze houdt een moderne Barbie omhoog voor de camera: "Deze is ook wat voller."

Van barbiepoppen om mee te spelen ging Liesbeth over naar verzamelpoppen, die speciaal worden gemaakt voor verzamelaars. Haar duurste pop is zo'n 200 euro waard. Ze heeft ook een heel bijzondere, met Swarovski-steentjes.

Hart van Nederland neemt voor Wereld Barbiedag een kijkje in het museum van Liesbeth.

Barbie op haar 64e verjaardag nog steeds populair: 'Ze gaat met haar tijd mee'
1:51
Barbie op haar 64e verjaardag nog steeds populair: 'Ze gaat met haar tijd mee'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.