Terug

Volg Hart van Nederland

In totaal ruim 460.000 euro opgehaald voor 'kinderen van Ruinerwold'

In totaal ruim 460.000 euro opgehaald voor 'kinderen van Ruinerwold'

nieuws

25 apr 2021, 14:47

Met de crowdfundingsactie voor de negen kinderen uit het 'Ruinerwoldgezin' is in totaal 462.051 euro binnengehaald, fors meer dan het streefbedrag van 270.000 euro. De actie ging vorige week vrijdag van start en eindigde zondagmiddag om 14.00 uur.

Het geld gaat via de speciaal opgezette stichting Kinderen van Ruinerwold naar de kinderen van vader Gerrit Jan van D. De zes jongste kinderen leefden jarenlang verscholen voor de buitenwereld in een afgelegen boerderij in de buurt van het Drentse dorp Ruinerwold. In oktober 2019 kwam het geheim naar buiten toen zoon Israel een dorpscafé binnenstapte.

Ruim 17.000 donaties

In totaal werden er 17.105 donaties gedaan. Al na twee dagen werd het streefbedrag van 270.000 euro gehaald. De actie is een initiatief van onder andere Esther Suurmond. Zij is bevriend met een van de oudste kinderen en wil financiële steun bieden aan alle negen kinderen omdat ze "hebben gezien dat het afgelopen turbulente jaar een grote impact op hen heeft gehad".

De actie heeft "werkelijk alle verwachtingen overtroffen", zei Suurmond enkele dagen voor de sluiting ervan. Ze noemde het binnengekomen bedrag toen al "ongelooflijk" en stelde dat het de kinderen "veel meer mogelijkheden biedt dan een week geleden". "Ze kunnen nu gaan nadenken over hun toekomst, wat ze bijvoorbeeld voor opleiding willen gaan doen."

'Woorden schieten tekort'

Het geld is bedoeld voor bijvoorbeeld studie, loopbaanbegeleiding, tandartskosten, rijlessen, juridische kosten, huisvesting of bijvoorbeeld de inrichting van een nieuw huis. Het geld dat via de stichting binnenkomt is alleen voor de negen kinderen uit het 'Ruinerwoldgezin' bedoeld, benadrukte Suurmond.

De oudste kinderen lieten eerder al weten dat de giften voor hen voelen "als een erkenning vanuit de maatschappij". Ze hebben de donaties als "hartverwarmend ervaren. En zijn bijzonder dankbaar hiervoor. Woorden schieten tekort", schreef de stichting Kinderen van Ruinerwold eerder.

Kinderen van Ruinerwold

De afgelopen weken was het verhaal van de oudste vier kinderen uit het verscholen gezin te zien in de documentaire De Kinderen van Ruinerwold. Gerrit Jan van D. wordt ervan beschuldigd dat hij zijn kinderen jarenlang tegen hun wil heeft vastgehouden op de boerderij. Ook zou hij zijn kroost hebben mishandeld en een aantal kinderen seksueel hebben misbruikt.

De 'Ruinerwoldvader' liep in 2016 ernstige en blijvende hersenschade op door een beroerte en de rechtbank stopte in maart het proces tegen hem vanwege zijn slechte gezondheid. De man kwam daardoor op vrije voeten en zou inmiddels weer zijn ingetrokken bij zijn jongste kinderen, die inmiddels in het Gelderse Ermelo wonen.

Tekst: Hart van Nederland/ANP / Foto: BNNVARA

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.