Terug

Volg Hart van Nederland

OM: tekst op Anne Frank Huis op zichzelf niet strafbaar

nieuws

10 feb 2023, 18:56

De tekst die maandagavond op het Anne Frank Huis werd geprojecteerd is op zichzelf vooralsnog niet strafbaar, laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten. Wel wordt onderzocht of de tekst in de context van een filmpje waarop de projectie te zien is mogelijk strafbaar is.

De projectie is te zien in een video die is verspreid via verschillende Telegramkanalen. Daarin worden ook Engelse antisemitische teksten geuit. Die begeleidende teksten in dat filmpje zijn wel strafbaar, aldus het OM, onder meer op verdenking van groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie.

Complottheorie

Maandag werd rond 21.00 uur enkele minuten de tekst "Anne Frank, uitvinder van de balpen" geprojecteerd op de voorzijde van het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht. De tekst is een verwijzing naar een complottheorie die de echtheid van het dagboek van Anne Frank in twijfel trekt.

Strafrechtadvocaat Jillis Roelse stelt dat de projectie wel degelijk strafbaar is vanwege de achterliggende boodschap. "Ze (de daders red.) kiezen die plek niet zomaar uit." Hij verwacht dat het OM dan ook "een heel sterke zaak" heeft als dit voor de rechter wordt gebracht. "Het is zo enorm antisemitisch. Als ik officier van justitie was, zou ik het wel weten", zegt Roelse, die onder meer vindt dat de discriminatiebepalingen zijn overtreden en dat er is aangezet tot haat. Dat de tekst op zichzelf onschuldig lijkt, maakt volgens Roelse niet veel uit. Hij wijst onder meer op een arrest van de Hoge Raad over een T-shirt met een omstreden en volgens de raad haatzaaiende tekst Combat 18, waarin de cijfers 1 en 8 verwijzen naar de eerste en achtste letter van het alfabet, de A en de H - de initialen van Adolf Hitler.

Mogelijke aangifte

De beveiliging van het Anne Frank Huis heeft het incident maandag eerst zelf opgepakt, woensdag was de politie op de hoogte van de projectie. Vervolgens heeft burgemeester Femke Halsema contact opgenomen met het Anne Frank Huis over het doen van aangifte. Daarna heeft Halsema contact opgenomen met veiligheidsminister Dilan Yeşilgöz en heeft ze de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) geïnformeerd over het incident.

'Laffe, verwerpelijke daad'

Halsema noemt de projectie in een raadsbrief een "laffe, verwerpelijke daad" en het filmpje op Telegram "stuitend". Het Anne Frank Huis heeft inmiddels aangifte gedaan. De politie en het OM hebben de zaak in onderzoek.

Volgens Roelse moet justitie deze zaak hoog opnemen. Hij noemt antisemitisme in Amsterdam een groeiend probleem. "Het is een probleem dat veel meer aandacht moet krijgen", aldus Roelse, die ook wil dat de politiek zich hier heel duidelijk over uitspreekt.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.