Terug

Volg Hart van Nederland

Geen strafrechtelijk onderzoek naar overlijden baby in Ter Apel

Geen strafrechtelijk onderzoek naar overlijden baby in Ter Apel

nieuws

2 sep 2022, 11:20

Er zijn geen strafbare feiten gepleegd bij de dood van de baby die vorige week op het leven kwam in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dat meldt het Openbaar Ministerie Noord-Nederland op basis van voorlopig onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het is nog niet bekend waardoor het kindje wel is overleden.

Er is alleen gekeken naar mogelijke strafrechtelijke aspecten, maar van strafbare feiten is dus niets gebleken. De officier van justitie heeft het lichaam vrijgegeven. In het onderzoek zijn er ook getuigen gehoord.

Grote maatschappelijk onrust

Bij het overlijden van kinderen tot 1 jaar doet het NFI standaard onderzoek naar de doodsoorzaak. Het resultaat daarvan laat zo’n zes tot negen maanden op zich wachten, zodat er nog geen definitief oordeel is. De reden dat het OM het voorlopige oordeel bekendmaakt "is de grote maatschappelijke onrust rond deze tragische gebeurtenis in het aanmeldcentrum in Ter Apel".

Het drie maanden oude kindje overleed ruim een week geleden in de sporthal van het aanmeldcentrum. De hal werd gebruikt als extra opvangruimte voor vrouwen en kinderen omdat de reguliere opvang vol zat. Het was toen al weken veel te druk in het aanmeldcentrum.

Een paar dagen na het overlijden van de baby besloot Artsen zonder Grenzen 'voor het eerst in Nederland' nood te hulp gaan bieden. In het aanmeldcentrum helpen ze mensen die ziek zijn of lichamelijke klachten hebben.

Onderzoek naar alle aspecten rond de dood van het kind

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid doen verder onderzoek naar alle aspecten die mogelijk een rol gespeeld kunnen hebben bij het overlijden. Daarbij wordt volgens de IGJ onder meer bekeken hoe het zit met de beschikbare zorg en de leefomstandigheden rond het aanmeldcentrum en in de sporthal. Verder wordt gekeken of er een medische oorzaak is en of er eerder zorg is verleend. Dat onderzoek is niet strafrechtelijk van aard. Deze onderzoeken lopen nog.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.