Terug

Volg Hart van Nederland

Er is nog hoop in Tokio: 'Woensdag 95 procent kans op gouden medaille'

Er is nog hoop in Tokio: 'Woensdag 95 procent kans op gouden medaille'

Olympische Spelen

27 juli 2021, 21:11

De prestaties van TeamNL op de Olympische Spelen in Tokio vallen tot nu toe een beetje tegen. Toch zijn er nog volop kansen voor Nederland en die gaan ook zeker benut worden, denkt Peter Hendrix, universitair docent kunstmatige intelligentie. "We hoeven echt niet bij de pakken neer te gaan zitten."

Op dag vier van de Spelen staat de teller voor TeamNL op drie zilveren medailles en dat is niet waar de vaderlandse ploeg op gehoopt had. "Het gaat niet slechter dan op andere Olympische Spelen", benadrukt Hendrix bij Hart van Nederland. "Natuurlijk het zit even niet mee en hadden we op meer gehoopt, maar er is nog echt geen reden tot paniek."

'We gaan het record halen'

De deskundige heeft 35 medailles in Tokio voorspeld, wat zou betekenen dat het huidige record van 25 plakken op de Spelen van Sydney in 2000 uit de boeken zou gaan. "We gaan het halen", stelt hij zelfverzekerd. "Ik had de eerste dagen toch al niet zoveel medailles voorspeld."

Hendrix heeft aan de hand van kunstmatige intelligentie voor iedere Nederlandse olympiër berekend wat zijn of haar kansen in Tokio zijn. En ondanks het mislopen van het verwachte goud bij de wegwedstrijd voor de vrouwen en het mountainbiken bij de mannen, zijn er nog volop kansen voor TeamNL op het hoogste eremetaal.

'Woensdag wordt gouden dag'

En die felbegeerde plak komt er snel aan, aldus de universitair docent. Sterker nog: de kans is groot dat 'we' woensdag de eerste gouden medaille winnen. "Dat wordt een gouden dag", verzekert Hendrix. "Mijn modellen geven aan dat er een kans van 95 procent is. En dat is heel reëel met meerdere roeifinales, de tijdritten in het wielrennen en twee goede judoka's."

Ook de hippische sport staat woensdag op het olympische programma in Tokio, maar de deskundige verwacht weinig van de Nederlandse equipe. "We gaan op deze Spelen geen medailles halen in de paardensport. Die tijd is wel voorbij. De concurrentie is vele malen sterker. Een nieuwe Anky van Grunsven hebben we in ieder geval niet."

'Het komt helemaal goed'

Waar worden die verwachte gouden plakken dan nog meer gehaald? "Het zeilen gaat steeds beter, daar verwacht ik nog wat van. Daarnaast komt ook het atletiek er nog aan met Sifan Hassan die ook een medaille gaat halen", zegt Hendrix. Tot slot noemt hij het baanwielrennen. "Onze renners zijn de absolute top, zij gaan echt een paar plakken winnen."

Over anderhalve week weten we of Hendrix gelijk heeft gekregen, als op zondag 8 augustus het olympisch vuur weer gedoofd wordt in Tokio. "We moeten nog even geduld hebben, maar het gaat helemaal goedkomen", stelt de deskundige Nederland gerust.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.