Terug

Volg Hart van Nederland

Nijmeegse studenten reizen met volgeladen busjes naar Oekraïne en nemen vluchtelingen mee terug

nieuws

21 feb 2023, 22:58

Zes studenten uit Nijmegen hebben de afgelopen maand de handen flink uit mouwen gestoken voor het goede doel. Ze vertrekken namelijk komende woensdag met twee busjes naar de grens van Polen om daar spullen uit te delen én op de terugweg twaalf Oekraïense vluchtelingen mee naar Nederland te nemen.

De laatste paar dagen zijn ze nog druk aan het pakken en bezig met het voorbereiden van de laatste dingen. "Het is een beetje raar om te zeggen dat wij er zin in hebben, maar het gaat wel voldoening geven", denkt Ime Koster. "We zijn nu nog heel optimistisch, het gaat een indrukwekkende reis worden."

Keep Them Warm

Naast de landelijke organisatie van Keep Them Warm bestaat er nu ook een Nijmeegse afdeling waarvoor de zes studenten zich hebben aangemeld. Samen hebben zij de afgelopen tijd verschillende acties georganiseerd om middelen in te zamelen voor de mensen uit het conflictgebied.

Voor Lars Bressers is het nu nog moeilijk te bevatten dat al de ingezamelde goederen straks in Oekraïne en aan het front zullen zijn. "Het is mooi dat wij iets kunnen doen." Zelf zullen de studenten niet de Poolse-Oekraïense grens over gaan. De goederen worden afgegeven bij een meldpunt in Polen.

Jaar na invasie

Het is deze week een jaar geleden dat de Russische invasie van Oekraïne begon. Feitelijk duurt de oorlog met buurland Rusland al negen jaar toen De Krim werd ingelijfd door de Russen. Na de Russische inval in februari 2022 werd het conflict een uitputtingsslag tussen het door het Westen gul gesteunde bewind in Kiev en het Kremlin.

Rusland had een maand na de inval bijna 30 procent van het Oekraïense grondgebied onder de voet gelopen, maar daar is bijna een jaar later nog 18 procent van over.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.