Terug

Volg Hart van Nederland

Brabants stel krijgt 25.000 euro voor nieuwe methode om borstkanker op te sporen

Brabants stel krijgt 25.000 euro voor nieuwe methode om borstkanker op te sporen

nieuws

7 nov 2019, 16:30

Een bijzondere dag voor Paulette Kreté en Tom Sanders uit Eindhoven. Tijdens het technologie en wetenschapsfestival TEKNOWLOGY in Amersfoort geeft Holland High Tech hen een startsubsidie van 25.000 euro voor hun onderzoek naar het opsporen van borstkanker. Met dat geld gaan ze hun Early Warning Scan techniek verder ontwikkelen om borstkanker in een vroeger stadium op te sporen. "Wij willen een sterk prototype maken, waarmee technische universiteiten dan weer verder kunnen", legt Paulette Kreté uit. "Dat is vooral van belang voor jongere vrouwen, die nog niet met het landelijke borstkankeronderzoek meedoen." Paulette’s man Tom is software ontwikkelaar en bedacht deze 360-graden-3D fototechniek voor grote objecten, zoals auto’s. Toen Paulette begin 2019 zelf borstkanker kreeg, zette dat hem aan het denken om de techniek op de borst toe te passen.

Kanker niet te zien

Hoewel Paulette meedeed met het landelijke borstkankeronderzoek werd haar kanker niet gezien. "Ik kreeg vijf keer een negatieve scan, omdat de borstkanker die ik heb niet te zien was. Toch voelde ik begin dit jaar ineens toch een harde plek. Hadden we eerder een 3D-foto kunnen maken, dan was ik veel eerder naar de dokter gegaan", zegt Paulette. Inmiddels heeft ze een aantal behandelingen achter de rug en krijgt ze immunotherapie. De techniek op de 3D-foto’s houdt in dat afwijkend weefsel bijvoorbeeld rood kleurt. "Tom gebruikt het nu voor de motor, die bijvoorbeeld niet goed draait in een auto. Dan kan je dat zien op de foto. Bij mij was het weefsel opgevallen omdat het stijver was en daarmee een signaal gegeven: dit is een risico", legt Paulette uit.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.