Terug

Volg Hart van Nederland

Opmars omgekeerde vlag teken aan de wand: 'Blauw-wit-rood, Nederland in nood'

Opmars omgekeerde vlag teken aan de wand: 'Blauw-wit-rood, Nederland in nood'

Politiek

10 juli 2022, 19:19

Afgelopen zaterdag en zondag hingen op verschillende plekken in het land de Nederlandse vlag ondersteboven. Een nieuwe actie vanuit de agrarische sector om kritiek te uiten op het nationale stikstofbeleid.

De strepen op de vlag omdraaien is volgens historicus en vlaggenexpert Jan van der Linden een statement richting Den Haag. "De boeren zijn het niet eens met het nationale beleid, het omdraaien van een staatsvlag maakt dat heel duidelijk."

Van Losser tot Utrecht tot de Bommelerwaard: over het hele land zijn omgekeerde vlaggen te zien. De opmars is een teken aan de wand. Werd de omgekeerde vlag de afgelopen jaren al veel gebruikt bij anti-overheidsprotesten, lijkt de bekendheid en populariteit steeds meer toe te nemen tijdens de boerenacties. "Ik wil gewoon boer worden en ik wil dat kleine kinderen na mij ook nog boer kunnen worden", aldus een jonge boer in opleiding aan Hart van Nederland. Hij ziet de vlag als manier om de onvrede weer te geven over het stikstofbeleid die volgens hem de das voor vele boeren omdoet.

"Blauw, wit, rood betekent: Nederland in nood", aldus boer Stan. "Het is eigenlijk om een soort eenheid te vormen tegen de overheid met alle boeren om een protest te houden en zo wat van ons te laten horen."

Dat er steeds meer vlaggen omgekeerd hangen doet hem goed. "Ook bij veel burgers. Goed om te zien dat ze ook achter de boeren staan."

Vlag op de kop

Voor een volledig beeld over de actie, moet er naar het verleden gekeken worden, vindt Van der Linden. "De vlag bestond al voor 1600. Onze vlag is door de jaren heen wel eens veranderd. Zo is die een poos oranje, wit, blauw geweest vanwege de koninklijke familie."

Sindsdien was de vlag omkeren vaak een manier geweest om onvrede aan te geven. Op zee werd de vlag ook weleens omgedraaid om een noodsituatie aan te geven, bijvoorbeeld als iemand overboord is geslagen.

Respectloos

Hoewel de historicus sympathiseert met de frustraties die de boeren hebben rondom het stikstofbeleid, blijft hij het omdraaien van de Nederlandse vlag een respectloze actie vinden. "Doe het gewoon niet. Protesteren an sich is prima. Ik vind de boerenzakdoek prima, daar kwets je niemand mee. Maar niet de Nederlandse vlag." Volgens van der Linden wordt de vlag te pas en te onpas uit de kast gerukt.

#RoodOmhoog en #BlauwOmhoog

Twitteraars die het oneens zijn met de omgekeerde vlag zijn inmiddels een tegenreactie begonnen. Met de hashtag #RoodOmhoog, dat inmiddels trending is op het platform, hebben zij de echte Nederlandse vlag hoog in het vaandel. Op deze actie is inmiddels ook weer een reactie gekomen van tegenstanders met de hashtag #BlauwOmhoog.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.