Terug

Volg Hart van Nederland

Nederlands zoek- en reddingsteam overspoeld met dankbetuigingen

nieuws

14 feb 2023, 11:52

Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR wordt overstelpt met dankbetuigingen vanuit de Turkse gemeenschap. Het team, dat de afgelopen week in Turkije zocht naar vermisten na de zware aardbevingen, keert donderdag terug op vliegbasis Eindhoven.

Volgens USAR (Urban Search and Rescue Team) is het gezien de beperkte capaciteit op het militaire vliegveld niet de bedoeling dat mensen daarnaartoe komen. De Turkse ambassade organiseert binnenkort een speciale dankbijeenkomst, meldt USAR.

Hereniging

"We worden door allerlei Turkse organisaties benaderd om te bedanken of bloemen te sturen", zegt een woordvoerder. "Dat waarderen we enorm." Ook geven mensen aan dat ze naar het vliegveld willen komen. De terugkomst in Eindhoven is volgens de woordvoerder echt bedoeld voor hereniging met familie en vrienden van het 65 mensen en 8 hulphonden tellende team.

Ook in het aardbevingsgebied kreeg het team veel dankbetuigingen, aldus de woordvoerder. "Dat merken we ook aan het thuisfront."

Vermisten

Het USAR-team vloog vorige week na de zware aardbevingen naar Turkije om te zoeken naar de vele vermisten. De Nederlanders hebben twaalf mensen en een hond gered. Vrijdag wist het team nog een 8-jarige jongen levend onder het puin vandaan te halen, 106 uur na de aardbevingen.

Het team heeft de werkzaamheden inmiddels overgedragen en is maandag uit het gebied vertrokken. Ze vlogen vanaf Adana naar een onbekende locatie om te herstellen van "deze emotionele achtbaan" en het dagenlang bijna onafgebroken zoeken naar overlevenden.

Hart van Nederland/ANP

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.