Terug

Volg Hart van Nederland

Nederland stuurt hulpteam naar Turkije na zware aardbeving

Nederland stuurt hulpteam naar Turkije na zware aardbeving

nieuws

6 feb 2023, 08:42

Nederland stuurt maandag nog een zogeheten Urban Search and Rescue Team naar Turkije, dat getroffen is door een zware aardbeving. Het team bestaat uit mensen van politie, brandweer, ambulance en defensie, meldt minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid). Er zijn al ruim tweehonderd doden gemeld.

Premier Mark Rutte heeft met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gebeld om zijn condoleances over te brengen. Rutte spreekt van "verschrikkelijke berichten". Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) laat weten "geschokt" te zijn door het natuurgeweld dat ook schade heeft veroorzaakt in Syrië.

BuZa volgt situatie op de voet

Het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de situatie in Turkije "op de voet". In een bericht op Twitter roept het mensen die zich in de getroffen regio bevinden op zich te melden bij familie of vrienden en de instructies op te volgen van de lokale autoriteiten.

Het is nog onduidelijk of er Nederlanders zijn in het getroffen gebied. Het ministerie adviseert mensen die hulp nodig hebben contact op te nemen met hun reisverzekeraar of de ambassade.

Talloze doden en vermisten

Maandagochtend werd eerst een beving met een kracht van 7.8 gemeten, later op de ochtend was er nog een schok van 7.6 of 7.5. In Turkije en Syrië zijn ruim 2600 doden gevallen en zijn 3000 gebouwen ingestort. In Turkije overleefden 1651 mensen de ramp niet, meldt vicepresident Fuat Oktay. In Syrië staat het dodental tot nu toe op 1000, met 570 doden in regeringsgebieden en 430 in de gebieden die onder controle staan van de rebellen. De verwachting is dat het dodental nog verder zal oplopen omdat veel mensen nog zijn vermist.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.