Terug

Volg Hart van Nederland

Nareizigers voortaan naar opvanglocatie in Zevenaar in plaats van Ter Apel

nieuws

6 mrt 2023, 11:43

Alle nareizende gezinsleden van asielzoekers met een status in Nederland moeten zich vanaf maandag melden bij het kantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND in Zevenaar. Daarvoor is gekozen om het overbelaste aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. Daar komen wekelijks twee- tot driehonderd nareizigers aan, aldus de IND.

De nareizigers worden door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) opgevangen in drie hotels in Zevenaar. Daar verblijven ze tot de procedure bij de IND klaar is. Het COA wil in de gemeente Noordoostpolder een centrum speciaal voor nareizigers inrichten, maar de gemeente heeft daar nog steeds geen geschikte locatie voor gevonden. Zolang het centrum voor nareizigers er nog niet is, vertrekken de gezinsleden nadat hun procedure klaar is van Zevenaar naar een andere asielopvang in Nederland of naar familieleden die ruimte hebben.

Gezinsleden van statushouders kunnen een inreisvisum voor Nederland krijgen. Zodra ze zich melden bij de IND in Zevenaar krijgen ze een verblijfsdocument. Daarna volgt inschrijving in de Basis Registratie Personen. Vervolgens kunnen de nareizigers naar een ander adres vertrekken. De IND heeft al sinds 2021 proefgedraaid met opvang van nareizigers in Zevenaar, aldus de dienst.

De asielproblematiek is een van de hete hangijzers bij de Provinciale Statenverkiezingen. Nikki Herr en Merel Ek bespreken het thema bij de nieuwste aflevering van de podcast In alle Staten. Beluister het hier:

Bovenstaande reportage was in september 2022 te zien bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.