Terug

Volg Hart van Nederland

Moeders en vaders verdelen betaald werk en zorgtaken thuis nog lang niet gelijk

Moeders en vaders verdelen betaald werk en zorgtaken thuis nog lang niet gelijk

nieuws

8 mrt 2023, 07:28

De indeling van zorg voor de kinderen en betaald werk is bij veel Nederlandse ouders niet echt eerlijk verdeeld. Uit de Emancipatiemonitor 2022 van het CBS blijkt dat nog niet eens een op de tien ouders de taken thuis en hun betaalde werk gelijkwaardig verdelen.

Vier op de tien ouders zouden dit wel graag willen, maar het lukt hen niet. Bij de geboorte van het eerste kind gaat 45 procent van de moeders minder werken of stopt zelfs helemaal. Meestal werken ze 20 tot 35 uur per week. Mannen passen hun werkpatroon veel minder vaak aan en blijven meestal voltijds werken.

'Vrouwen zijn geschikter om zorg voor kinderen te dragen'

Uit het onderzoek blijkt dat twee op de drie moeders die al in deeltijd werken, meer uren willen maken onder bepaalde voorwaarden, zoals het kunnen combineren met het privéleven. Vooral als het gezin door het lagere inkomen niet meer kan leven zoals voorheen, zijn moeders bereid om meer te werken.

Daarnaast vindt 35 procent van de mannen dat een vrouw geschikter is om kleine kinderen op te voeden, terwijl maar 16 procent van de vrouwen dit vindt. Meer dan 80 procent van de bevolking is van mening dat moeders met kinderen tot 4 jaar niet of hooguit 28 uur per week zouden moeten werken. Bijna twee derde van de respondenten is er niet van overtuigd dat enkele dagen per week naar een kinderdagverblijf goed is voor baby’s.

Bewustwording

Het onderzoek laat zien dat de verdeling van werk en zorg tussen ouders nog steeds niet gelijkwaardig is en dat veel moeders graag meer uren willen werken onder bepaalde voorwaarden. Twee derde van de vrouwen die nu deeltijd werk, wil wel meer werken, maar ze komen er vaak niet uit met hun baas. Daarom wil het kabinet dat ook werkgevers wat moeten doen, en een langere werkweek aantrekkelijker moeten maken. Bijvoorbeeld door een bonus uit te betalen als je fulltime komt werken.

Maar ook thuis kunnen mensen meer doen. Volgens het CBS moet er met gesprekken binnen gezinnen meer bewustwording komen om uiteindelijk tot een evenwichtigere verdeling te komen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.