Opmerkelijk

Oude Duitse bunker is geheim hoofdkwartier van Nederlandse cybercriminelen

Vanuit een oude bunker in Duitsland heeft een bende cybercriminelen onder leiding van een 59-jarige Nederlander jarenlang servers voor illegale websites onderhouden. De Duitse politie maakte gisteravond bekend dat na uitgebreid onderzoek 13 verdachten zijn opgepakt, onder wie vier Nederlanders.

De oude bunker staat in de heuvels van Traben-Trarbach, in het zuiden van Duitsland. Vanaf die plek werd volgens de Duitse politie “de op een na grootste illegale marktplaats voor criminele activiteiten ter wereld gerund”.

In het gebouw waren zo’n 200 high-tech-servers gezet, verspreid over meerdere verdiepingen. De servers, een zogeheten Bulletproof-hoster, waren volgens de Duitse politie bedoeld om criminele klanten te beschermen tegen de overheid. De bende ging professioneel te werk: het terrein van 13.000 vierkante meter waarop de bunker staat, werd met camera’s beveiligd.

Lucratieve drugshandel vanuit oude bunker

De servers werden door klanten gebruikt om verboden websites voor het dark web te huisvesten. Dat is een afgeschermd deel van het internet waar veel illegale dingen gebeuren. Criminelen handelden op deze manier via internet in drugs, vervalste papieren, gestolen gegevens en kinderporno.

In totaal waren 600 verkopers en 10.000 kopers actief via deze verboden marktplaats. Alleen al met de handel in drugs werden volgens de Duitse autoriteiten honderdduizenden euro’s verdiend. Daarnaast voerden mensen cyberaanvallen uit via de servers. In november 2016 werden in Duitsland zo bijvoorbeeld meer dan een miljoen routers tegelijk aangevallen.

Onder de verdachten zijn twaalf mannen uit Nederland en Duitsland en een vrouw uit Bulgarije. De cybercriminelen zijn tussen de 20 en 59 jaar oud. Zij zijn opgepakt na vijf jaar diepgravend onderzoek door de Duitse autoriteiten. Al die tijd waren ze druk bezig in de oude bunker van het Duitse leger, door de politie omgedoopt tot ‘Cyberbunker’.

Duitse politie trots op arrestaties

Deze week werd bovendien in Nijmegen een woning doorzocht van een man van 52 en kwam de politie ook in actie in Rotterdam, waar een getuige zijn administratie bijhield. Verder zijn er laptops, mobiele telefoons en een groot bedrag aan cashgeld in beslag genomen.

De Duitse politie is trots dat deze bende van cybercriminelen nu is opgerold. “Het is de eerste keer dat een onderzoek als dit zich niet richt tegen de eigenaren van digitale marktplaatsen, maar tegen diegenen die de handel faciliteren.”