Misdaad

Graf gehandicapte Paul van Dongen (20) al zeven keer vernield

Op 3 mei 2018 overleed Paul van Dongen aan de complicaties van zijn meervoudige complexe handicaps. De Algemene Begraafplaats in Rosmalen werd zijn laatste rustplaats. Hoewel, rust? Het graf van Paul is al zeven keer vernield of bestolen. Er werden lampjes geroofd en zelfs een grafornament bleek niet veilig.

“Meestal waren het lampjes die werden gestolen. Van die solarlampjes, die op zonne-energie werken. Sommige hebben er maar twee weken gestaan. Daar heb ik iets tegen, ik wil namelijk niet dat mijn zoon in het donker ligt”, doet Angelina van Dongen haar verhaal. Haar zoon Paul groeide in een beschermde omgeving op. “Hij was lichamelijk totaal afhankelijk, hij kon niet eens zelfstandig zitten.”

Grafornament weg

Onlangs gingen de grafrovers nog een stap verder. Een grafornament in de vorm van een koperen lantaarn op een marmeren voet bleek niet veilig. Angelina: “Het was een Efteling-achtige lantaarn, met een vlinder erop. Precies wat Paul leuk vond. De dieven hebben het glas uit de lantaarn achter het graf neergelegd. Het kaarsje hebben ze uit de lantaarn gehaald en op de plek van de lantaarn gezet.”

Lees ook: Rustplaats Luna (4) vernield: ‘Van een kindergraf blijf je af’

Volgens Angelina is de politie met handen gebonden. Iets dat de politie in een schriftelijke reactie onderschrijft. “Enig onderzoek heeft tot op heden nog niet tot een concrete opsporingsindicatie geleid. Dat blijft altijd heel moeilijk als er geen aanknopingspunten zijn. We zijn afhankelijk van getuigen, camerabeelden, tips, concrete info, eigen onderzoek en sporen.”

Bovengemiddeld vaak geschonden

Wat het onderzoek ook niet makkelijker maakt: de Algemene Begraafplaats is vrij toegankelijk. “Dat is voor mij juist de charme van de begraafplaats”, weet Angelina. “Ik kan er nu heen wanneer ik wil. Ik snap ook heel goed dat er niet 24 uur per dag gesurveilleerd kan worden, die mensen hebben wel wat beters te doen!”

Op dit moment tast de familie Van Dongen totaal in het duister. Niemand heeft een idee wie er achter de brutale diefstallen kan zitten. “Het lijkt wel alsof ze een fixatie hebben op dit graf. Het gebeurt wel vaker dat er iets bij een graf wordt weggehaald, maar zeven keer binnen anderhalf jaar is bovengemiddeld.”

Ze lieten onder een foto van Paul een boodschap achter voor de dieven. “Nu heb je een gezicht van onze zoon en broer die hier ligt. Misschien dat dit je bewust maakt van wat je doet (stelen van hem) en je ermee stopt!” Maar zelfs dit bracht de dieven vooralsnog niet tot inkeer.

De gemeente plaatst op korte termijn bordjes met de ‘spelregels voor het betreden van de begraafplaats. Dat gebeurt mogelijk volgende week al. “Daarbij roepen we mensen ook op om een melding te doen als zij iets afwijkends zien.”