Terug

Volg Hart van Nederland

Grote zorgen bij ouders na verdwijning en dood Gino: 'Trackinghorloge geeft rust'

Grote zorgen bij ouders na verdwijning en dood Gino: 'Trackinghorloge geeft rust'

112

7 juni 2022, 20:10

Na het nieuws over de ontvoering en de dood van de 9-jarige Gino uit Maastricht neemt de bezorgdheid bij ouders toe. Zij vragen zich af: kan ik mijn kind nog wel alleen buiten laten spelen en is het nog wel veilig genoeg op straat? Om zichzelf gerust te stellen, schaffen sommige ouders zelfs een speciaal trackinghorloge aan voor hun kind.

Met zo'n horloge kunnen ouders onder andere volgen waar hun kind is. Kinderen kunnen met het horloge ook (video)bellen en WhatsAppen, en bij de ouder gaat een alarm af als het horloge wordt afgedaan of als het kind zich buiten een bepaald gebied bevindt. Ook zit er vaak een noodknop op die direct doorverbindt met de politie.

'Controle op afstand'

Voor zowel de ouder als het kind werkt een GPS-horloge positief, weet opvoedcoach Mariette Dietz. "Het neemt de bezorgdheid weg", legt ze uit. Moeder Sigmara Gijsbertha kan daarover meepraten. Haar 8-jarige zoon Deano Romondt heeft zo'n horloge. "Ik kan hem op alle mogelijke manieren bereiken als er iets aan de hand is. En dat geeft me een rustig gevoel", zegt ze.

Sigmara heeft het horloge aangeschaft op het moment dat Deano oud genoeg was om alleen buiten te spelen. "Je kunt je kinderen niet binnen houden. Op deze manier heb ik toch nog de controle op afstand." De moeder van Deano is zich er wel van bewust dat dit geen garantie is dat haar zoon altijd veilig is. Zeker toen het nieuws over Gino naar buiten kwam. "Het kan met ieder kind gebeuren dat die gaat buitenspelen en nooit meer naar binnen komt."

'Moederhart geraakt'

Honderden mensen zochten vorige week dagenlang naar de 9-jarige Gino uit Kerkrade, nadat hij vermist raakte na een middagje voetballen. Zijn lichaam werd uiteindelijk gevonden achter een uitgebrande woning in Geleen. Een verdachte, Donny M. (22), is aangehouden. In 2017 werd hij al veroordeeld voor het misbruiken van twee jongetjes in Sittard.

Sigmara plaatste na het nieuws in een Facebookbericht dat haar "moederhart werd geraakt". Ze wil ouders erop wijzen dat een GPS-trackinghorloge rust geeft. Ook zegt ze dat het belangrijk blijft om het onderwerp bespreekbaar te maken. "Maak afspraken met je kind en maak je kind ervan bewust dat er ook slechte mensen in deze wereld zijn."

De boeman

Opvoedcoach Dietz maakt daarbij wel de kanttekening dat kinderen vaak een verkeerd beeld van de 'boeman' wordt aangeleerd. "Het is niet die ene enge man die vraagt of je een snoepje wil. Het zijn vaak gewone mensen", aldus de opvoedcoach. "Een trackgadget helpt, maar staar jezelf er niet blind op."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.