Terug

Volg Hart van Nederland

Yvonne woont in Turkije: 'We zijn allemaal voorbereid om te vluchten'

112

6 feb 2023, 16:39

Voor Nederlanders die in Turkije wonen, zijn angstaanjagende tijden aangebroken. De aardbevingen zorgen voor grote onrust onder inwoners van het rampgebied en daar buiten. Zo ook voor Yvonne Brinkerink. Zij woont vlakbij Muğla, een stad ten westen van het getroffen gebied. "De vluchttas staat bij de deur", laat ze Hart van Nederland weten.

Terwijl de ene aardbeving net voorbij is, voelt Yvonne de volgende alweer onder haar voeten trillen. Ze heeft het geluk dat de bevingen bij haar minder heftig zijn dan in het rampgebied. Maar dat betekent niet dat ze er gerust op is dat haar niet hetzelfde kan overkomen. "We zijn allemaal voorbereid om te vluchten als het nodig is. Dan moet je je voorstellen dat je een tas bij de voordeur hebt staan met medicijnen, water en een zaklamp", vertelt ze aan de telefoon.

Aardbevingen Turkije

Aardbevingen Turkije

Terwijl de uren verstrijken, hoort Yvonne steeds meer verschrikkelijke verhalen vanuit het getroffen gebied: "Een vriendin van mijn dochter was bij een oom en tante aan het logeren. Hun appartement is ingestort, oom en tante zijn overleden. En die vriendin is nog onderweg met de bus naar een andere regio".

Saamhorigheid

Het is één van de vele tragische verhalen die zich afspelen achter de gruwelijke beelden die non-stop op de Turkse en nationale televisiezenders worden uitgezonden. Yvonne zit de hele dag al aan de buis gekluisterd. "Je ziet ouders op tv huilen. Het is hart- hart- hartverscheurend. Het is niet uit te leggen, het is verschrikkelijk.".

Later op de dag hoort ze dat de familie van haar schoonzoon getroffen is. Zijn oom, tante en hun drie kinderen liggen onder het puin. Ze hebben nog geen teken van leven gegeven.

In Yvonne haar buurt zit iedereen in hetzelfde schuitje: "Je probeert troost te zoeken bij elkaar. Iedereen heeft natuurlijk wel een familielid, kennissen of vrienden in het getroffen gebied. Dus ja, wat je ziet is dat ze elkaar opzoeken en met elkaar huilen". De saamhorigheid onder de Turken is groot, ze draaien hun hand er dan ook niet voor om, om direct in actie te komen: "Ik zie nu al op Facebook dat Turkse mensen vanavond met vrachtwagens die kant op gaan, met dekens, eten en van alles. Als het die mensen maar warm houdt".

Dodental loopt op

Maandagochtend werd eerst een beving met een kracht van 7.8 gemeten, later op de ochtend was er nog een schok van 7.6 of 7.5. In Turkije en Syrië zijn ruim 2600 doden gevallen en zijn 3000 gebouwen ingestort. In Turkije overleefden 1651 mensen de ramp niet, meldt vicepresident Fuat Oktay. In Syrië staat het dodental tot nu toe op 1000, met 570 doden in regeringsgebieden en 430 in de gebieden die onder controle staan van de rebellen. De verwachting is dat het dodental nog verder zal oplopen.

Het Rode Kruis is inmiddels een inzamelingsactie gestart. De hulporganisatie heeft Giro 7244 geopend om de Turken te helpen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.