Terug

Volg Hart van Nederland

Wolkbreuk zorgt in Dalfsen voor enorme wateroverlast: 'Nog nooit meegemaakt'

112

5 juli 2021, 14:02

Het zuiden en oost van het land werden zondag geteisterd door zeer zware regenval. Kortstondige wolkbreuken die op sommige plekken binnen tientallen minuten zorgden voor veel overlast. In Dalfsen kwamen bij de brandweer, die beschikt over twee wagens, binnen een kwartier twintig meldingen binnen. Huizen liepen onder en zelfs een hele wijk stond onder water.

Maandagochtend is nog altijd te merken dat er natuurgeweld door de wijk heeft geraasd. Wat eerst nog een vijvertje was, lijkt nu een rivier. Jonge jongens slaan er hun slag met een hengel en schepnet. "Het is leuk, want er zitten hier veel vissen en karpers. Ze zwemmen allemaal het gras op. De wormen komen uit gras omhoog en die karpers pakken ze. Zo is het makkelijk om te vissen", zegt een van de jongens. "Dit maak je nooit mee."

Een man die naar de overstroomde vijver is komen kijken, heeft bij zijn eigen huis ook behoorlijk wat overlast gehad. "Ik zat heerlijk de Tour de France te kijken en in één keer riep mijn vrouw: 'Het lekt boven'. Ik dacht: vrouwen overdrijven altijd, ik wacht wel even met kijken, want het was spannend op de tv. Toen ging ik kijken en ben ik echt geschrokken van de hoeveelheid water die er binnenkwam."

'Het ging zo snel'

Nadat de man had geleerd dat hij altijd naar zijn vrouw moet luisteren, stak hij de handen uit de mouwen om erger te voorkomen. "Het water sloeg aan alle kanten door het huis heen, net een windhoos. Het water kwam van alle kanten de straat doordenderen. Ik heb lakens en handdoeken gepakt, gaten gevuld, lekken gestopt, emmers neergezet en ben gaan vegen. Ik heb dit in 20 jaar nog nooit meegemaakt, dit is uniek. Ongekend voor Nederlandse begrippen."

In paniek was de man niet, wetende dat het water vanzelf wel weer zou zakken. Even verderop was er wel enige paniek. Een gezin dat onder een luifel zat toen de buien losbarstten, zag hoe hun lager gelegen garage volledig onder water kwam te staan. Het water stond op het hoogtepunt zo hoog als een mensenlichaam. "We konden het niet bevatten, zo snel als het ook ging. Ongelooflijk", zegt de bewoonster.

Schade in garage

"Het water had zoveel kracht dat alles wat in de garage stond is opgetild en bij het leeghalen weer neergekomen is. Ook de hele onderkeldering van het huis stond vol. De brandweer is erbij geweest." De vrouw heeft in alle commotie maar enkele uren geslapen. "Al het geregel dat erbij komt en de rotzooi overal, het geeft een heel onrustig gevoel. Ik begin het nu pas een beetje te beseffen allemaal."

Wilko Jan van Niejenhuis, bevelvoerder van de brandweer in Dalfsen, heeft dit in de tijd dat hij er werkzaam is nog nooit meegemaakt. "En ik heb veel mensen gesproken die hier al lang wonen en ook nog nooit zoveel water in korte tijd hebben gezien. Het ging goed los. Het water stond wel 20 centimeter hoog."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.