Terug

Volg Hart van Nederland

Woede om politieschoten bij boerenprotest, maar 'agenten schieten niet zomaar'

Woede om politieschoten bij boerenprotest, maar 'agenten schieten niet zomaar'

112

6 juli 2022, 10:52

Er wordt geschokt gereageerd op het uit de hand gelopen boerenprotest in Heerenveen. Dinsdagavond losten agenten waarschuwingsschoten en werd er gericht geschoten op een trekker, volgens de politie nadat demonstranten probeerden in te rijden op de agenten.

Volg het laatste nieuws over de boerenprotesten in ons liveblog

Vanuit het boerenkamp wordt woedend gereageerd op de politieschoten. Agractie heeft beelden van het incident op social media gedeeld. "Zijn boeren staatsgevaarlijke criminelen ofzo?", vraagt de actiegroep zich bij een van de filmpjes hardop af. De boeren zijn niet te spreken over het handelen van de agenten. "Moeten er eerst doden vallen?"

'Politie schiet niet zomaar'

De politiebonden benadrukken ondertussen dat agenten echt alleen in heel bedreigende situaties schieten. "De politie schiet niet zo vaak en niet zo veel, het moet dan echt een gevaarlijke situatie zijn geweest", concludeert voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB).

Hij ziet dat er veel kritiek is op social media, zowel op het optreden van de politie als op de boeren. "Iedereen bemoeit zich ermee. Het lijkt bijna wel alsof we een veiligheidscrisis hebben in plaats van een stikstofcrisis. Ik doe vooral dringend de oproep om het onderzoek van de Rijksrecherche af te wachten voor de waarheidsvinding."

Ook voorzitter Wim Groeneweg van politievakbond ACP roept op dat onderzoek af te wachten. "Laten we in godsnaam onze rust bewaren totdat het onderzoek klaar is. De politie bestaat uit zeer goed opgeleide mensen die echt niet zomaar gaan schieten." Hij verwacht dat het schieten een incidentele gebeurtenis is, en niet de voorbode van escalatie.

Vrees voor verdere escalatie

Partijleider Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) is daar niet zo gerust op. "Al langer waarschuw ik voor escalatie van protesten [...] Dit gaat mis, zei ik vorige week. En het gaat mis", reageert het Tweede Kamerlid. Ze wil daarom een spoeddebat over het uit de hand gelopen boerenprotest, maar de coalitie (samen 77 zetels) heeft daar geen trek in.

De NPB-voorzitter Struijs maakt zich ondertussen ook zorgen over een eventuele verdere escalatie. Volgens hem wil een meerderheid van de boeren demonstraties zonder geweld en zonder gevaarlijke situaties. "Maar op sommige plaatsen worden de protesten grimmiger. Ook sluiten er opruiers aan. En die hebben maar één doel: geweld tegen de overheid."

Namen van agenten gaan rond

Op social media worden namen en foto's gedeeld van agenten die bij het boerenprotest in Heerenveen zouden hebben opgetreden. Minister Dilan Yeşilgöz van Justititie en Veiligheid roept iedereen dringend op om daarmee te stoppen. "Speculeren en openbaar maken van persoonsgegevens helpen niet."

De bewindsvrouw zegt dat het nu belangrijk is om het onderzoek van de Rijksrecherche af te wachten. Die afdeling van het Openbaar Ministerie (OM) wordt altijd ingeschakeld bij incidenten waarbij agenten hebben geschoten. Bij het uit de hand gelopen boerenprotest vielen geen gewonden. De politie heeft drie mensen aangehouden.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.