Terug

Volg Hart van Nederland

Vrouw moet cel in als ze complottheorieën blijft verspreiden over dode Lisa (14)

Vrouw moet cel in als ze complottheorieën blijft verspreiden over dode Lisa (14)

112

9 feb 2023, 12:11

Een vrouw uit Wanneperveen moet tien dagen de cel in als ze niet binnen twee dagen complottheorieën over de dood van de 14-jarige Lisa uit Drenthe van internet en sociale media verwijdert. Dat oordeelde de rechtbank in Zwolle donderdag.

  • De 14-jarige Lisa werd in mei levenloos in een bos in Dedemsvaart gevonden. Het meisje had zelfmoord gepleegd. Haar moeder is een van de gedupeerden in de toeslagenaffaire, waardoor Lisa bij een gastgezin was geplaatst.

  • Toen Lisa dood werd gevonden, beweerde P. op sociale media dat het meisje vermoord is als onderdeel van een complot van de overheid. Ze riep via sociale media op om de crematie te voorkomen.

  • Eerder werd al een dwangsom van 10.000 euro opgelegd als de verspreiding van de complottheorieën niet zou stoppen.

De 14-jarige Lisa werd in mei levenloos in een bos in Dedemsvaart gevonden. Het meisje had zelfmoord gepleegd. Agnes P. uit Wanneperveen, net als de moeder van Lisa een slachtoffer van de toeslagenaffaire, begon op sociale media over de dood van het kind te schrijven. P. beweerde dat Lisa door de Staat of door de vrijmetselaars is vermoord. Ze riep via haar sociale media op om de crematie te voorkomen. De moeder van Lisa moest uiteindelijk beveiliging inschakelen om verstoring van de crematie te voorkomen.

Dwangsom

P. bleef na de crematie doorgaan met het verspreiden van de teksten, bleek ook al op een kort geding in oktober. Toen werd de vrouw door de rechter al gesommeerd die teksten te verwijderen. Dat gebeurde niet, waardoor ze een dwangsom van 10.000 euro moet betalen. Tijdens de zitting van woensdag werd duidelijk dat P. onder andere een foto heeft verspreid van de moeder van Lisa die bij het graf van haar dochter staat. Ook deelde de vrouw een foto die de vriendinnen van Lisa kregen bij de uitvaart.

Uitzonderlijke eis

Omdat een dwangsom kennelijk niet helpt vroeg de advocaat van de moeder van Lisa woensdag in een nieuw kort geding om opsluiting in de cel. Een uitzonderlijke eis, zei de voorzieningenrechter, maar hij wees die wel toe omdat ook hij vindt dat andere dwangmiddelen niet helpen. Als P. niet binnen twee dagen de teksten, filmpjes en foto's van internet en sociale media haalt, kan ze voor tien dagen in de cel belanden. Dat geldt ook voor elke nieuwe overtreding.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.