Terug

Volg Hart van Nederland

Laag overvliegend vliegtuig blaast tientallen dakpannen van dak bij woning Beek

112

28 juli 2021, 11:17

Opnieuw is er schade aan woningen ontstaan door laag overvliegende vliegtuigen die landen of opstijgen op Maastricht Aachen Airport (MAA). Maandag werden ruim zeventig dakpannen van een woning in Beek geblazen, toen een Boeing 777 vanuit het noorden de landing inzette.

Het is niet de eerste keer dat omwonenden van de luchthaven worden geconfronteerd met de gevaren van vallende dakpannen. De schade loopt in de duizenden euro's.

Marjo en Nick Schoutrop vinden zelf dat ze goed zijn weggekomen op het moment dat de zware 777 de landing inzet voor luchthaven Maastricht. "Normaal zitten we precies daar, wijzend naar de plek waar veel van de dakpannen zijn terecht gekomen, om een bakje koffie te drinken of te genieten van de zon", begint Marjo haar verhaal.

Het stel woont al 35 jaar in de woning aan de Burgemeester Janssenstraat in het centrum van het Limburgse dorp, maar dit hebben ze nog niet eerder meegemaakt. "Tien minuten eerder stonden wij daar nog, dan was dit een heel ander verhaal geweest", verzekert Marjo.

'Elke week is het raak'

Op 9 juli vielen tachtig pannen van het naastgelegen oude patronaat in Beek op de grond toen een vliegtuig overvloog. "Het is elke week raak", vertelt een omwonende. "Het gaat niet om incidenten."

Marjo en Nick kunnen dat beamen: "Het voelt alsof we elke keer met een dobbelsteen moeten gooien. Als we zes gooien, dan is iemand anders aan de beurt, gooien we één, dan zijn wij het." Bang zijn ze niet maar ze zijn wel veel alerter geworden. Aan het dak ligt het niet. Volgens het stel heeft het al heel wat te verduren gehad. "Hagel- en sneeuwbuien, stormen, dat heeft het allemaal doorstaan."

Oren bedekken

Het woongenot van de bewoners is flink aangetast door de verandering van zwaardere types vliegtuigen die nu gebruik kunnen maken van de luchthaven. Marjo: "Ze vliegen echt heel laag over, het zal naar schatting een metertje of vijftig of zestig zijn. Mijn man maakt vaak de grap dat je net de stropdas van de piloot niet kunt zien. Ik moet soms echt mijn oren bedekken als er eentje overvliegt."

Onderzoek

Een woordvoerster van de luchthaven bevestigt het voorval. Een ploeg van MAA was snel ter plaatse om de pannen op te ruimen en praat met de bewoners over de afhandeling van de schade.

Het vliegveld laat TNO onderzoeken of grondgebonden maatregelen effect kunnen hebben. Daarbij moet gedacht worden aan het beter vastleggen van dakpannen, aldus een woordvoerster van MAA.

Daarnaast heeft MAA het Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartcentrum NLR gevraagd of de dalingshoek van de toestellen kan worden aangepast. De NLR neemt ook de aanvliegroutes onder de loep.

Lou Wanten van het Burgerinitiatief Omwonenden MAA vindt dit symptoombestrijding. "Nergens anders in Europa ligt een vliegveld zo kort bij bebouwing", zegt Wanten. "Als je dan de grootste en zwaarste vrachtvliegtuigen toestaat om hier te landen, vraag je om problemen."

Hart van Nederland/ANP Beeld: Track '88

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.