Terug

Volg Hart van Nederland

Vier verdachten bankhelpdeskfraude opgepakt na ruim 150 aangiften

Vier verdachten bankhelpdeskfraude opgepakt na ruim 150 aangiften

112

31 mrt 2023, 09:33

In een grootschalig onderzoek naar bankhelpdeskfraude zijn verschillende aanhoudingen en doorzoekingen verricht. Vier mannen zijn aangehouden en drie woningen zijn doorzocht. Het onderzoek richt zich op ruim 150 aangiften van bankhelpdeskfraude, waarbij de totale schade wordt geschat op 1,6 miljoen euro. Per persoon gaat de schade dus gemiddeld om zo'n 10.000 euro.

Het onderzoek begon in maart 2022 en leidde in oktober 2022 al tot de aanhouding van vier vrouwen. De verdachten manipuleerden slachtoffers door te doen alsof ze medewerkers waren van de bank en hen te dwingen geld over te maken naar een veilige rekening, die in werkelijkheid van de oplichters was. Het geld werd vervolgens snel weggehaald.

Gerda uit Wijhe weet precies hoe je in zo'n situatie moet handelen. Toen zij erachter kwam dat ze met bankpasfraude te maken had, wist zij haar oplichter op vernuftige wijze in de val te lokken:

Gerda uit Wijhe houdt het hoofd koel en lokt een bankfraudeur in de val
1:37
Gerda uit Wijhe houdt het hoofd koel en lokt een bankfraudeur in de val

De nu aangehouden personen zijn twee mannen van 24 jaar uit Almere, een 23-jarige man uit Almere en een 24-jarige man uit Amsterdam. Van de acht personen die zijn aangehouden, zit alleen de 23-jarige man uit Almere nog vast. De anderen blijven wel verdachten in de zaak.

Wat te doen bij fraude?

De politie raadt aan om altijd alert te zijn en niet zomaar geld over te maken naar onbekende rekeningen. Banken vragen nooit naar inloggegevens of om geld over te maken. Als er toch iemand belt met zo'n verzoek, hang dan direct op en bel zelf uw bank.

Slachtoffers van bankhelpdeskfraude kunnen aangifte doen bij de politie en contact opnemen met hun bank om verdere schade te voorkomen en eventuele compensatie aan te vragen.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) meldde donderdag dat de schade door fraude in het betalingsverkeer in 2022 bijna 61 miljoen euro fraude bedraagt. Het gaat daarbij vooral om schade door helpdeskoplichting, maar ook door phishing, gestolen bankpassen en creditcardfraude.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.