Terug

Volg Hart van Nederland

Verdachte Manodj B. doodde Sumanta Bansi 'uit zelfverdediging'

112

30 jan 2023, 13:41

Manodj B. (43), die vorig jaar door de rechtbank in Alkmaar werd veroordeeld tot vijftien jaar cel voor het doden van Sumanta Bansi in 2018, zegt nu dat hij dit uit zelfverdediging heeft gedaan. B. zegt ruzie met haar te hebben gekregen, waarop zij een mes zou hebben gepakt. Dat bleek maandag tijdens een zitting in het hoger beroep van de zaak bij het hof in Amsterdam. Volgens B. zou de ruzie in haar slaapkamer zijn ontstaan en zou het gaan over geld. Bansi zou het mes van haar hebben afgepakt, haar "in een reflex" hebben doodgestoken en haar diezelfde avond nog hebben begraven. Hij doet een beroep op zelfverdediging.

De verklaring van B. kwam naar voren tijdens een zitting in het hoger beroep van de zaak. Het Openbaar Ministerie gaf maandag al aan dat er bevindingen in het onderzoek zijn die haaks staan op wat B. verklaart.

Zoektocht

De verdwijning van de 22-jarige studente in februari 2018 leidde tot een intensieve zoektocht. Bansi woonde destijds bij B. in Hoorn en was zwanger van hem. Naast het uitvoeren van onderzoeken en verhoren, werd het gezin van B. onder de loep genomen.

Enkele maanden na zijn veroordeling gaf B. tijdens een verhoor bij de politie toe dat hij verantwoordelijk was voor de dood van Bansi en wees hij aan waar het lichaam te vinden was. Ze werd gevonden op een bedrijventerrein in Hoorn en naast de menselijke resten werden ook kledingstukken en sieraden aangetroffen.

Het hof besloot maandag dat B. zal worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum (PBC) voor psychisch onderzoek. Ook moet er nog nader onderzoek plaatsvinden naar de doodsoorzaak van Bansi.

Ontbrekend puzzelstukje

De nabestaanden van de vrouw laten via hun advocaat weten dat, hoewel de verklaring van B. een "ontbrekend puzzelstukje" was, het erg confronterend was om te horen. De volgende zitting in de zaak is op 5 april. Het is nog onbekend wanneer de zaak inhoudelijk behandeld gaat worden.

Hart van Nederland/ANP

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.