Terug

Volg Hart van Nederland

Vattenfall doet aangifte van 'wanstaltige' projectie op Hemwegcentrale

Vattenfall doet aangifte van 'wanstaltige' projectie op Hemwegcentrale

112

17 feb 2023, 11:42

Energiebedrijf Vattenfall doet aangifte van de projectie van extreemrechtse teksten afgelopen dinsdag op de Hemwegcentrale in het Amsterdamse Westelijk Havengebied.

Het gaat onder meer om de teksten 'Love And Make White Babies' en 'RIP Dresden', bevestigt een woordvoerder van de politie. In extreemrechtse kringen wordt het bombardement op de Duitse stad als oorlogsmisdaad gezien.

De teksten waren enkele minuten te zien op de Hemwegcentrale, maar de projectie is ook te zien op een filmpje dat rondgaat op Telegram.

De eigenaar van de Hemwegcentrale, Vattenfall, liet donderdag al aan Hart van Nederland weten de actie 'wanstaltig' te vinden. "Het gaat te ver dat mensen dit zouden doen, en onze naam wordt nu gekoppeld aan de boodschap. Dat is niet fijn", aldus een woordvoerder.

Antisemitisme

Na een soortgelijke projectie op het Anne Frank Huis vorige week, deed de Anne Frank Stichting ook al aangifte.

Op de laserprojectie op het Anne Frank Huis kwamen reacties van verbijstering:

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, noemde de projectie "onversneden antisemitisme" en "een aanval op Anne Franks nalatenschap, ons (inter)nationale symbool van de strijd tegen antisemitisme."

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.