Terug

Volg Hart van Nederland

Majoor krijgt boete voor ‘joyriding met legervoertuig’ tijdens actie voor Afghaanse kinderen

Majoor krijgt boete voor ‘joyriding met legervoertuig’ tijdens actie voor Afghaanse kinderen

112

26 jan 2023, 22:05

Reserve-majoor Vik Franke is donderdag door de militaire rechtbank in Arnhem veroordeeld tot een geldboete van 100 euro voor joyriding met een militaire vrachtwagen in 2021. Volgens Defensie had hij de viertonner zonder toestemming meegenomen naar Utrecht, waar hij fietsjes voor Afghaanse vluchtelingenkinderen ophaalde. “Waanzin”, noemt de majoor de gehele rechtszaak samenvattend tegenover Hart van Nederland. “Ik ga sowieso niet betalen, dan ga ik wel twee dagen de cel in.”

De 59-jarige Franke wil met zijn volledige naam genoemd worden omdat hij zichzelf niet als crimineel ziet. Hij was in september 2021 aanwezig bij een driedaagse militaire oefening in Zoutkamp om daar als communicatiespecialist soldaten te trainen in het omgaan met de media. Daarvoor had hij met zijn staf een militaire vrachtwagen ter beschikking vol opname- en montageapparatuur. De vrachtwagen kon hij naar eigen inzicht inzetten voor militaire doeleinden. Op de eerste dag van de oefening las hij in een krant over een vluchtelingenkamp in de buurt, waar een Afghaans kind volgens zijn vader verlegen zat om een fietsje.

Franke had thuis in Utrecht nog een kinderfiets staan en hij moest die avond terug naar huis voor medisch onderzoek. Omdat er geen andere auto aanwezig was, nam hij de viertonner mee. Via een fietsenmaker in zijn woonplaats kreeg hij nog zeven tweedehands fietsjes mee, die hij bij het vluchtelingenkamp zou afgeven. Hij meende er namens het leger een goede daad mee te verrichten, die hij ook kon gebruiken als positieve publiciteit voor Defensie.

Lagere straf

Volgens zijn meerderen had hij de vrachtwagen nooit mee mogen nemen zonder daar expliciete toestemming voor te vragen. Dat staat in het leger gelijk aan militaire joyriding. De officier van justitie van de militaire rechtbank hield daarom vast aan de boete van 150 euro die hem al eerder was opgelegd.

Franke ging daartegen in verzet. De rechter oordeelde dat Franke wel zelf mocht bepalen hoe hij het voertuig inzette, maar dat dat wel alleen voor militaire doelen gold. Ze besloot de majoor vanwege de goede intenties van zijn acties een lagere straf op de leggen en kwam uit op een geldboete van 100 euro.

Niet betalen

“In alles merkte ik dat de rechter moeite had met de zaak”, aldus Vik. “De opgelegde geldboete van 100 euro is puur symbolisch. Ik ga niet betalen! De andere optie is twee dagen de cel in. Volgens het rechtssysteem is de straf een gevolg van mijn daad en moet ik dan maar op de blaren zitten. Nou, dat ga ik dan ook doen.”

Hoe goed zijn bedoelingen ook waren, hij had een militair voertuig volgens Defensie niet mee mogen nemen voor privégebruik. De majoor beraadt zich samen met zijn advocaat om in hoger beroep te gaan.

Bovenstaande foto is ter illustratie.

ANP/Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.