Terug

Volg Hart van Nederland

Twee tbs'ers ontsnapt uit Pompekliniek met hulp van buitenaf

Twee tbs'ers ontsnapt uit Pompekliniek met hulp van buitenaf

112

22 juni 2022, 10:55

Twee tbs'ers zijn dinsdagavond tussen 20.30 en 21.00 uur ontsnapt uit de tbs-kliniek van de Pompestichting in Nijmegen. De twee kregen hulp van buitenaf, meldt een woordvoerder van de zorginstelling woensdag. In het hek was namelijk een gat gemaakt.

Het lijkt erop dat onbekenden een slijptol hebben gebruikt om een gat in de zware hekken rond de Pompekliniek te maken. De Gelderlander schrijft dat de twee tbs'ers in een klaarstaande auto zijn weggereden. Het was toen nog licht. Vermoedelijk hebben de ontsnapte mannen een afspraak met hun helpers.

De politie is daarop meteen een grote zoekactie begonnen naar de ontsnapte mannen, maar de tbs'ers zijn nog altijd spoorloos. Het is onbekende wie de ontstapte tbs'ers zijn en waarvoor ze in de psychiatrische kliniek zaten. Het Openbaar Ministerie (OM) wil geen mededelingen over de zaak doen.

'Beruchte Luciano D. is ontsnapt'

Het terrein van het forensisch psychiatrisch centrum is uitgestrekt en ligt deels in bebost gebied. De Pompekliniek heeft alarmeringssystemen, hekken en sloten, aldus de stichting. Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar risico's in de gebouwen en op het terrein. Woensdag is de Inspectie Justitie en Veiligheid op de hoogte gesteld van de ontsnapping.

Volgens Het Parool is een van de twee ontsnapte mannen Luciano D. (24). Hij was de jongste persoon op de Nationale Opsporingslijst en is eerder veroordeeld voor gewelddadige overvallen. De man is al vaker ontsnapt. Zo onttrok hij zich eind 2015 aan toezicht toen hij met verlof was tijdens zijn verblijf in een justitiële jeugdinrichting in Lelystad.

Meer incidenten in Pompekliniek

Het is lang niet het eerste incident in de Pompekliniek. In 2019 ontsnapten kort achter elkaar drie tbs'ers, waaronder kindermisbruikers, Harry van E. en Ronald van Z. Een jaar later was het opnieuw raak. Binnen de muren waren er eerder al meerdere zelfdodingen, werd een medewerker mishandeld en stak een patiënt zijn cel in brand.

Een tbs'er betastte vorig jaar drie kinderen in Venray toen hij met onbegeleid verlof was

Venray geschokt na aanranding van drie kinderen door tbs'er
1:16
Venray geschokt na aanranding van drie kinderen door tbs'er

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.