Terug

Volg Hart van Nederland

Twee mannen opgepakt voor projecteren van discriminerende leuzen

112

24 feb 2023, 12:42

De politie heeft twee mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het projecteren van discriminerende leuzen, onder meer op de Erasmusbrug in Rotterdam tijdens de jaarwisseling.

Het gaat om een 34-jarige man uit Landgraaf en een 24-jarige man uit Zwijndrecht. De man uit Landgraaf zou eerder deze week ook betrokken zijn geweest bij zulke projecties in Eindhoven, de jongste bij een projectie op het stadhuis in Alkmaar eerder dit jaar.

De woningen van de verdachten zijn doorzocht. De politie heeft onder meer een kruisboog en 3D-geprinte wapenonderdelen in beslag genomen, net als verschillende gegevensdragers. De precieze rol van de twee verdachten wordt nog onderzocht. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Draagbaar laserapparaat

De politie kwam de verdachten op het spoor door onder meer onderzoek te doen naar de herkomst van de gebruikte projectieapparatuur. Eerder was in het programma Opsporing Verzocht te zien dat de politie ervan uitging dat de racistische teksten die te zien waren op de Erasmusbrug werden geprojecteerd met een draagbaar laserapparaat in de vorm van een kubus.

Tijdens de jaarwisseling verschenen op de Erasmusbrug racistische teksten. Onder meer White Lives Matter en Vrolijk Blank 2023 was te lezen. Op het stadhuis in Eindhoven waren maandagavond teksten zoals Houd Lampegat blank en Alaaf namens Blank Nederland te zien.

ANP

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.