Terug

Volg Hart van Nederland

Man die inreed op volle terrassen in Renesse moet twee jaar de cel in

112

17 feb 2023, 14:08

Een 51-jarige man uit Hellevoetsluis is vrijdag veroordeeld tot twee jaar cel voor het opzettelijk inrijden op volle terrassen in het Zeeuwse Renesse vorig jaar zomer. Volgens de rechtbank in Middelburg heeft John D. zich schuldig gemaakt aan onder meer twee pogingen tot zware mishandeling met voorbedachte rade. De opgelegde straf komt overeen met de eis van de officier van justitie.

Het voorval vond woensdag 24 augustus vorig jaar om 01.00 uur ‘s nachts plaats. In totaal reed de man, een voormalige kickbokser, volgens de rechtbank drie keer in op de terrassen van twee cafés in Renesse, waar op dat moment veel uitgaanspubliek aanwezig was. Twee mensen werden geraakt, en zeker één persoon raakte gewond. Dat de gevolgen beperkt zijn gebleven, is niet aan de man te danken, oordeelde de rechtbank vrijdag.

Opstootjes

Voordat hij inreed op de terrassen was de man betrokken geweest bij meerdere opstootjes in het uitgaansgebied. Portiers van verschillende cafés weigerden hem de toegang, waarop hij twee keer in een "verhitte discussie" raakte waarbij geweld werd gebruikt, aldus de rechtbank.

De man bedreigde de portiers en vertrok, maar niet veel later reed hij met zijn auto in op het uitgaanspubliek en moesten mensen opzijspringen voor de auto. "Het voelde voor aanwezigen als een aanslag, die heel veel indruk heeft gemaakt", zei de officier van justitie eerder in de rechtbank.

Overmeesterd

Na het inrijden op de terrassen is de man met onder meer een beitel in zijn hand teruggelopen naar het uitgaansgebied, waarbij volgens de rechtbank opnieuw een dreigende situatie ontstond. Agenten overmeesterden D. uiteindelijk met een stroomstootwapen en pepperspray, waarna hij werd aangehouden. Sindsdien zat hij al vast.

Bij het opleggen van de straf hield de rechtbank er rekening mee dat D. eerder is veroordeeld voor soortgelijke strafbare feiten. De man mag van de rechtbank ook drie jaar geen auto of andere motorrijtuigen meer besturen.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.