Terug

Volg Hart van Nederland

Tientallen aanhoudingen bij ongeregeldheden na WK-winst Marokko

112

10 dec 2022, 23:28

De politie heeft zaterdagavond tientallen aanhoudingen verricht tijdens ongeregeldheden na de overwinning van Marokko op Portugal in de kwartfinale van het WK voetbal. In onder meer Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag gingen mensen na de wedstrijd massaal de straat op. De feeststemming werd echter steeds grimmiger, waardoor de ME op verschillende plekken in actie moest komen.

In Amsterdam zijn twee mensen gewond geraakt door stenen en vuurwerk. "Wat we gezien hebben is dat een groep relschoppers het enorm heeft verpest voor mede-Amsterdammers door met stenen te gooien, door met vuurwerk te gooien", vertelt politiewoordvoerder Sander van de Koot zaterdagavond aan Hart van Nederland. "Twee personen zijn gewond geraakt: één door een steen tegen het hoofd, een ander door vuurwerk. Dit heeft niks te maken met een feest vieren."

Meerdere mensen werden in de hoofdstad aangehouden voor het afsteken van zwaar vuurwerk. Hoeveel totaal laat de politie later nog weten.

Veertien aanhoudingen

In Rotterdam moest de ME ingrijpen in de omgeving van het Kruisplein. Onder meer met politiepaarden werd de resterende menigte uiteengedreven. De Rotterdamse politie heeft verspreid over de hele avond veertien aanhoudingen verricht voor het afsteken van zwaar vuurwerk en hield iemand aan die zich niet kon identificeren. Ook is iemand aangehouden voor het plegen van openlijk geweld.

In de Haagse Schilderswijk werd een noodbevel afgekondigd, waarmee personen die weigerden gehoor te geven aan de aanwijzingen van de politie konden worden aangehouden. De politie riep aanwezigen in de omgeving van de Vaillantlaan op te vertrekken. Rond 22.45 uur stelt de politie dat het weer rustig lijkt te zijn rondom de Vaillantlaan. Er werden vier mensen aangehouden.

Grimmige sfeer in Utrecht

Ook op het Moskeeplein in de Utrechtse wijk Lombok moest de ME in actie komen nadat daar onrust was ontstaan. Volgens de politie begon de avond feestelijk, maar werd het later "helaas grimmiger". De ME is ingezet omdat rond het Moskeeplein dingen werden vernield, er zwaar vuurwerk werd gegooid en mensen agressief waren tegen de politie, waardoor een gevaarlijke situatie ontstond. Ook hier werden vier aanhoudingen verricht.

Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten, schrijft de politie op Twitter.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.