Terug

Volg Hart van Nederland

Terrorisme-expert: kleine kans dat Talibanstrijders hierheen komen om aanslag te plegen

112

24 aug 2021, 17:22

In totaal zijn sinds vorig weekend, toen de Taliban de macht grepen, ongeveer bijna 60.000 mensen geëvacueerd door Amerikaanse troepen en hun bondgenoten, waaronder Nederland. De vrees is dat er tussen de vluchtelingen ook kwaadwillende Talibanstrijders naar hier komen. Terrorisme-expert Tanya Mehra acht die kans echter niet zo groot. "Waarom zou hij naar het Westen willen komen?"

Ook Frankrijk evacueerde de afgelopen tijd veel Afghanen. Tussen de mensen die vreesden voor hun leven, zaten ook zeker vijf mensen van de Taliban. Dat maakte Frankrijk maandag bekend. Het vijftal wordt ervan verdacht 'banden te onderhouden met een organisatie die een islamitische staat wil oprichten met terroristische middelen'. Ook het Verenigd Koninkrijk maakte bekend een verdacht persoon te hebben overgevlogen.

'Kunnen niet iedere Afghaan controleren'

Of er ook Talibanstrijders hebben meegelift op een vlucht naar Nederland, is niet duidelijk. Maar iedere Afghaan controleren is onmogelijk, zegt buitenlandminister Sigrid Kaag. "Er is altijd duidelijk gemaakt dat nooit helemaal 100 procent alles gecheckt kan worden op de luchthaven van Kabul. Dat is godsonmogelijk omdat alles met stoom en kokend water moet gebeuren", aldus Kaag dinsdag.

Terrorismedeskundige Tanya Mehra acht het realistisch dat er een een Afghaan meekomt naar Nederland die niet op de lijst van de ambassade staat. "Maar dat dat een Talibanstrijder is, lijkt me op dit moment zeer onwaarschijnlijk", aldus Mehra, die werkt voor het International Centre for Counter-Terrorism in Den Haag.

'Taliban willen niet naar Nederland'

Waarom ze dat denkt? "De vraag die je zou moeten stellen is: waarom zou een Talibanstrijder mee willen komen naar het Westen? In feite hebben de Taliban hun doel bereikt: aan de macht komen in Afghanistan." Ze denkt dat we in Nederland niet hoeven te vrezen dat Taliban een aanslag komen plegen.

Als er toch mensen deze kant op komen die banden hebben met de Taliban, zijn er mogelijk andere motieven waarom ze naar Nederland komen. "Je moet het niet gelijk uitsluiten dat ze iets naars willen doen hier. Maar er kunnen andere redenen zijn. Iemand kan tot inkeer zijn gekomen, of hierheen komen om te kijken of ze fondsen kunnen werven."

Verschil met IS en Al Qaida

Anders dan IS en Al Qaida is de Taliban volgens Mehra namelijk een organisatie met vooral belangen in Afghanistan. "Ze hebben voornamelijk een nationale agenda. Sterker nog: ze willen juist erkend worden door verschillende staten in de regio. En ze hebben ontzettend hard geld nodig, buitenlandse investeringen, om het land weer op te bouwen."

Uiteraard gaat de Nederlandse overheid er niet blind vanuit dat de Afghanen die nu naar Nederland gehaald worden, lievelingetjes zijn, weet de terrorisme-expert. "Iemand met banden met de Taliban wordt sowieso in de gaten gehouden door de veiligheidsdiensten. Als blijkt dat hij ernstige misdaden heeft gepleegd kan Nederland asiel weigeren of hem vervolgen voor oorlogsmisdrijven. Dat is in het verleden al vaker gebeurd."

Daarnaast hebben de Taliban onlangs een vredeakkoord gesloten met de Verenigde Staten waarin een vertrek van de Amerikanen uit Afghanistan is afgesproken, maar alleen als de Taliban erop toeziet dat er geen aanslagen vanuit Afghanistan worden gepleegd in het Westen. Wat het woord van de Taliban waard is, moet nog blijken.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.