Terug

Volg Hart van Nederland

Stiekem afdoen condoom tijdens seks voor het eerst voor rechter

Stiekem afdoen condoom tijdens seks voor het eerst voor rechter

112

27 feb 2023, 20:17

Een strafzaak die in ons land nog nooit eerder voor de rechter is verschenen: dinsdag staan twee mannen uit Rotterdam terecht omdat ze tijdens de seks het condoom af hebben gedaan, zonder dat aan hun bedpartner te vertellen. Het gaat om twee afzonderlijke zaken met verschillende slachtoffers.

De mannen van 26 en 28 staan terecht voor verkrachting. Het zogeheten stealthing, waar ze voor terecht staan, is namelijk nog geen apart delict in het wetboek van strafrecht. Stealthing als een mannelijke partner zonder toestemming tijdens de seks het condoom verwijdert. De website Stealthing.nl zegt dat er dan sprake is van gedwongen onveilige seks.

'Benieuwd naar uitkomst'

Advocaat Mirjam Levy staat dinsdag een van de verdachten bij. "Op het moment dat er seks plaatsvindt en niet tegen andermans wil, dan is er geen sprake van dwang", zeg ze. "Als iemand er achteraf achter komt dat niet aan de voorwaarden is voldaan, maakt niet dat er sprake is van dwang." Slachtofferadvocaat Richard Korver, die niet bij de strafzaak is betrokken, zegt erg benieuwd te zijn naar de uitkomst van het strafproces: "Seks zonder condoom zonder de partner te informeren kan een vorm van seksueel geweld zijn. Er is seks geweest door misbruik te maken van omstandigheden. Als de rechter creatief wil denken, kun je dat scharen onder verkrachting, al zou beter ook bedreiging ten laste kunnen worden gelegd. Het dulden van iets door misbruik van een feitelijkheid."

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.