Terug

Volg Hart van Nederland

Steeds meer mensen slachtoffer van babbeltrucs, wijkagent begint voorlichting

112

24 mrt 2023, 13:55

Steeds meer mensen worden slachtoffer van babbeltrucs en andere manieren om geld af te troggelen. Ook agent Theo Denie ziet het in zijn wijk steeds vaker opkomen. Om die reden geeft hij nu voorlichting aan ouderen: "Zij hebben wel behoefte aan een praatje."

Babbeltrucs kunnen veel verschillende vormen aannemen. Het kan bijvoorbeeld via een neptelefoontje, ook wel bekend als 'spoofing'. De 63-jarige Regina uit Koekange werd op die manier opgelicht. Haar dochter Chantal zit nog vol woede. "Mijn moeder is helemaal niet zo goedgelovig, dit kan iedereen overkomen. Mijn moeder verloor in iets meer dan een uur 13.500 euro."

Zo makkelijk kun je worden verleid door babbeltrucs:

Agent doet babbeltruc in Rotterdam
1:09
Agent doet babbeltruc in Rotterdam

Wijkagent Theo Denie ziet een zorgelijke stijging in zijn wijk Ommoord in Rotterdam. "In december kreeg ik 22 meldingen over mogelijke fraude middels de babbeltruc, dat was voor mij direct weer aanleiding om de voorlichtingen voor ouderen op te pakken," legt hij uit aan Hart van Nederland.

De voorlichtingen worden veelal gegeven in ouderencomplexen. "We zien toch dat juist ouderen vanaf 65 jaar goed van vertrouwen zijn, en makkelijk meegaan in een gesprekje", legt Denie uit. Dit beeld wordt ook door de Fraudehelpdesk bevestigd. "Bij de Babbeltrucs ligt de leeftijd inderdaad vaak hoger, 55-plus of 65-plus", laat een woordvoerder weten.

Toename fraude in 2022

Het aantal mensen dat slachtoffer wordt van babbeltrucs, zowel aan de deur als via neptelefoontjes van bijvoorbeeld zogenaamde bankmedewerkers, neemt toe, blijkt uit cijfers van de Fraudehelpdesk. Ook nam de hoeveelheid verloren geld in 2022 bij babbeltrucs toe, terwijl het bij andere vormen van oplichting juist afnam.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.