Terug

Volg Hart van Nederland

Sluwe oplichter bestookt dorp met nepbrief van bank: 'Knip pinpas door en retourneer met code'

Sluwe oplichter bestookt dorp met nepbrief van bank: 'Knip pinpas door en retourneer met code'

112

17 feb 2023, 17:53

Inwoners van Piershil keken raar op toen ze een brief van de Rabobank lazen. Althans, de brief leek van die bank te komen. In de brief stond dat klanten hun bankpas moesten doorknippen en deze vervolgens met pincode moesten opsturen naar een adres in Puttershoek.

Want, zo stond geschreven: alle betaalpassen zouden op 20 maart aanstaande vervallen. Dat was nieuws voor de ontvangers, en terecht, want het bleek een stevig staaltje oplichting. "We weten dat de brief daar rondgaat en hij is niet van de Rabobank", bevestigt een woordvoerder van de bank desgevraagd aan Hart van Nederland.

Op de envelop stond een niet kloppend adres als afzender. "Het adres, de Croeselaan in Utrecht, daar zit inderdaad ons hoofdkantoor. Maar de postcode klopt niet", aldus de woordvoerder.

Tips nodig om die ultieme telefoonoplichter te pakken? Belbaas Leo (75) wist al vijf telefoonoplichters achter de tralies te krijgen:

Onderzoek gestart

De politie doet op dit moment onderzoek naar de nepbrieven. Er is nog niemand aangehouden. Wel roept de politie Hoeksche Waard op om je te melden als je de brief ook hebt ontvangen. Volgens de woordvoerder van de Rabobank gaat het om een handjevol mensen.

Een bank zou een dergelijke oproep nóóit doen, voegt hij eraan toe. "Er zijn een aantal zaken waar een bank nooit om vraagt. De pincode natuurlijk niet. Maar ook niet om een pas doormidden te knippen. Als we dat vragen, vragen we de klant om de pas over de lengte door te knippen, zodat je ook de chip doormidden knipt."

Voor tips waar je op kunt letten bij post of een verzoek van de bank is er de site van Veilig Bankieren.

Zo kun je de fraude herkennen:

  • Als je een brief, e-mail of tekstbericht krijgt, zogenaamd van je bank, met de bewering dat je huidige betaalpas niet meer veilig, geldig of bruikbaar is. Als je niet snel je betaalpas opstuurt of afgeeft, is je bankrekening volgens de brief niet meer veilig.

  • Als je wordt gebeld, zogenaamd door iemand van je bank, die beweert dat je je betaalpas per post moet opsturen. Of moet afgeven aan een collega die hem bij je thuis komt ophalen.

  • Als iemand zegt dat je je betaalpas eerst dwars doormidden moet knippen voordat je 'm opstuurt of afgeeft. Iemand van de bank vraagt je namelijk altijd om je pas in de lengte door te knippen, door de chip heen.

  • Als in een e-mail of sms van de fraudeurs een link staat onder een knop, zogenaamd van je bank, die je naar een valse website stuurt. Nooit je pincode daarop intikken!

  • Bij een valse brief ontvang je een nieuwe betaalpas, en om die nieuwe betaalpas te kunnen gebruiken moet je zogenaamd je huidige betaalpas opsturen en de nieuwe pas met je huidige pincode op een valse website activeren.

Een bank vraagt nooit om:

  • je betaalpas op te sturen of af te geven aan een collega.

  • je pincode

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.