Terug

Volg Hart van Nederland

Slachtoffers mensenhandel vaak uitgebuit door eigen ouders: 'Vader of moeder pooier van eigen kind'

Slachtoffers mensenhandel vaak uitgebuit door eigen ouders: 'Vader of moeder pooier van eigen kind'

112

17 okt 2022, 07:30

Bijna één op de zes slachtoffers die zich melden bij een speciale chatlijn voor slachtoffers van mensenhandel wordt uitgebuit door een eigen vader of moeder. Dat blijkt volgens het AD uit een nieuw rapport van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM), dat maandag uitkomt.

Vorig jaar namen in totaal 285 slachtoffers van mensenhandel contact op met een speciale, anonieme chatlijn van behandel- en expertisecentrum Fier, valt te lezen in ‘Onzichtbare slachtoffers van mensenhandel’. Dat is een stijging van 14 procent ten opzichte van vorig jaar. Een schrikbarend aantal jonge kinderen nemen contact op: bijna een op de vijf slachtoffers is jonger dan 15 jaar.

Het gaat voornamelijk om meisjes, al neemt het aantal jongens dat zich meldt opnieuw toe. Slachtoffers worden bovendien lang uitgebuit, een kwart van hen zelfs al vijf jaar of langer. De hulpverleners zien daarnaast steeds vaker slachtoffers die worden gedwongen om criminele feiten te plegen. In 2021 waren dat voornamelijk meisjes. Een deel van hen werd zowel seksueel als crimineel uitgebuit.

Nauwelijks in beeld

In 16 procent van de gevallen gaat het om een bijna onvoorstelbare vorm van uitbuiting: door een of beide ouders. "Hierbij fungeert een vader, moeder of allebei als pooier van hun eigen kind," zegt woordvoerder Shamir Ceuleers van het CKM.

Het gaat om een groep die nauwelijks in beeld is bij hulpverleners of de politie. "Drie jaar geleden, toen de chatlijn begon, zagen we de eerste gevallen", aldus Ceuleers. "Vorig jaar zagen we een stijging, die nu doorzet. Het gaat om een extra kwetsbare groep, die in een uiterst onveilige situatie verkeert. Als een ouder betrokken is, is het slachtoffer extra lastig te bereiken."

Hart van Nederland / ANP

Beeld: Unsplash

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.