Terug

Volg Hart van Nederland

Shovelbestuurder hoeft niet terug de cel in: 'Ik heb het hekje vakkundig uit de grond getild'

112

24 mrt 2023, 15:51

Shovelbestuurder Johan R. heeft vrijdag in de rechtbank gezegd dat hij het "beroemde hekje" tijdens het boerenprotest op 11 maart "vakkundig" uit de grond heeft getild met zijn shovel. Hij deed dit om toegang tot het Zuiderpark te krijgen. Omdat hij vier weken celstraf opgelegd kreeg (waarvan twee voorwaardelijk) heeft hij zijn straf er inmiddels opzitten en komt hij vrij.

De officier van justitie had acht weken celstraf geëist, waarvan vier weken voorwaardelijk. Naast vernieling wordt Johan R. veroordeeld voor verzet bij zijn aanhouding en mishandeling van agenten die volgens de officier van justitie lichtgewond zijn geraakt. R. zou deze politiemensen ook hebben bedreigd, maar dat kon volgens de rechtbank niet bewezen worden. Over het verzet zei R.: "Ik heb absoluut geprobeerd om iets van mijn vrijheid terug te winnen en dat is niet gelukt."

'Ontvoerd'

R. benadrukte dat hij niet naar Den Haag was gekomen voor "agressie of om dingen stuk te maken", maar "om een statement te maken voor boeren en burgers". Hij nam naar eigen zeggen een "weloverwogen beslissing om het hekje aan de kant te zetten en later weer te herstellen". Dat zou inmiddels ook al gebeurd zijn door vrienden van R., beweerde hij.

De verdachte werd kort na zijn actie aangehouden. Volgens R. werd bij de aanhouding "excessief geweld gebruikt" en is hij "ontvoerd". "Ik ben van achteren neergesabeld en aangevallen door een groep Romeo's", zei R. "Ik ondervind nu nog dagelijks de zware en fysieke schade ervan."

Bij een eerdere zitting wraakte R. de rechtbank. Het verzoek om een andere rechter werd door de wrakingskamer afgewezen, ook kreeg hij een wrakingsverbod opgelegd. Aan het begin van de zitting op vrijdag zei de 60-jarige verdachte uit het Overijsselse Geesteren dat hij de rechtbank niet erkende. "Ik sta hier als vrij mens", zei R.

Steun

De zaak werd gevolgd door zo'n twintig sympathisanten vanaf de publieke tribune. Net als bij de vorige zitting was zijn advocaat aanwezig maar die kon R. niet bijstaan omdat hij niet gemachtigd was. Eerder voerde een groep sympathisanten al actie bij de gevangenis waar de shovelbestuurder in hechtenis zat.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.