Terug

Volg Hart van Nederland

Senaat gaat akkoord: maximale straf op doodslag verhoogd van 15 naar 25 jaar

Senaat gaat akkoord: maximale straf op doodslag verhoogd van 15 naar 25 jaar

112

21 feb 2023, 16:08

De maximumstraf voor doodslag gaat omhoog van 15 naar 25 jaar. Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer daarmee ingestemd. Het idee is dat zo het verschil tussen de straffen voor doodslag en moord verkleind wordt. De strafverhoging is een initiatief van Justitieminister Dilan Yesilgoz.

Op moord staat maximaal 30 jaar gevangenisstraf, tenzij de rechter levenslang wil opleggen. Dat zogenoemde 'strafgat' was kleiner toen de maximumstraf voor moord nog 20 jaar was. Het verschil tussen beide termen is of iemand van tevoren van plan was om een ander om het leven te brengen. Moord is met voorbedachte rade, doodslag gebeurt in een opwelling, alhoewel in beide gevallen iemand expres om het leven wordt gebracht. Als iemand omkomt, terwijl dat niet per se de bedoeling was, kan sprake zijn van dood door schuld of mishandeling met de dood als gevolg.

Twijfels bij aanpassing

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt het nuttig dat het strafgat verkleind wordt maar niet iedereen is er blij mee. D66-senator Boris Dittrich twijfelt en vraagt zich af of de hogere maximumstraf voor doodslag wel iets toevoegt. "Doodslag is een impulsdelict. Het lijkt mij niet aannemelijk dat hier sprake is van generale preventie", zo zei hij. Om die reden stemde zijn partij uiteindelijk ook in de Eerste Kamer tegen. Hij is niet overtuigd dat de samenleving van de verhoging van de maximumstraf veiliger wordt.

Ook de Nederlandse Orde van Advocaten snapt niet waar de strafverhoging voor nodig is.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.