Terug

Volg Hart van Nederland

Rechter: politie greep te hard in bij anti-Zwarte Pieten-protest in Emmen

Rechter: politie greep te hard in bij anti-Zwarte Pieten-protest in Emmen

112

13 feb 2023, 16:40

Politie en justitie hebben begin november te hard ingegrepen bij een protest tegen Zwarte Piet van Extinction Rebellion in het gemeentehuis in Emmen. De politierechter in Assen besliste dat de twaalf demonstranten zich schuldig hebben gemaakt aan lokaalvredebreuk. De rechter oordeelt nu dat de reactie van de politie daarop was buitenproportioneel en verdere vervolging door het Openbaar Ministerie (OM) was niet nodig geweest.

De demonstratie verliep vreedzaam, vond de rechter. Het verwijderen van de demonstranten uit de raadszaal had kunnen volstaan. De groep ging zonder verzet met de politie mee naar buiten. De demonstranten konden buiten niet verder met hun actie, maar moesten mee naar het bureau. Daar werd om hun identiteitsbewijs gevraagd. Twee personen gaven dat direct en mochten naar huis. Zeven actievoerders werkten niet mee, waardoor ze tot drie dagen vast bleven zitten op het bureau. De rechter heeft geoordeeld dat dat te lang was.

Spandoeken

Extinction Rebellion hoopte met het protest te bereiken dat de gemeente Emmen afzag van Zwarte Pieten bij de sinterklaasintocht. De groep verstoorde de vergadering door op de vloer te gaan zitten en spandoeken open te klappen met de tekst ‘Geen Zwarte Piet, ook Emmen niet’ en ‘Emmen kan het’. De klimaatactivisten toonden zich solidair met de antiracismebeweging en de acties van Kick Out Zwarte Piet.

Bekijk hieronder de beelden van het protest:

Twaalf anti-Zwarte Piet-demonstranten aangehouden na verstoren raadsvergadering in Emmen
1:25
Twaalf anti-Zwarte Piet-demonstranten aangehouden na verstoren raadsvergadering in Emmen

Lokaalvredebreuk

Burgemeester Eric van Oosterhout van de gemeente Emmen gaf de actievoerders het woord en verzocht hen daarna meermalen in kader van de openbare orde de zaal te verlaten. De groep wilde pas weggaan als Emmen de toezegging deed het uiterlijk van de pieten tijdens de sinterklaasintocht aan te passen. De demonstranten hebben zich hiermee schuldig gemaakt aan lokaalvredebreuk, aldus de rechter.

De demonstranten beriepen zich op het recht tot demonstreren. De rechter gaf daarbij aan dat andere regels en wetten niet overtreden mogen worden.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.