Terug

Volg Hart van Nederland

Rechter legt celstraf en tbs op aan 46-jarige vrouw en moeder (82) voor mishandelen 'huisslaaf'

Rechter legt celstraf en tbs op aan 46-jarige vrouw en moeder (82) voor mishandelen 'huisslaaf'

112

15 apr 2022, 14:53

Een 46-jarige vrouw uit Kerkdriel is vrijdag door de rechtbank in Arnhem tot vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging veroordeeld, omdat zij ruim een jaar lang een vriendin als 'huisslaaf' hield. In die periode werd het slachtoffer ook zwaar mishandeld, zo wel lichamelijk als geestelijk. Ook de 82-jarige moeder van de veroordeelde moet twee jaar de cel in omdat zij meewerkte.

Volgens de rechter ging de dader, Mandy van B., op een geraffineerde en manipulatieve manier te werk. Eerst heeft Van B. het vertrouwen van het slachtoffer gewonnen om haar binnen een jaar financieel en geestelijk volledig uit te kleden.

Tegen de de dader was zes jaar geëist, maar vanwege haar stoornis matigde de rechter die straf enigszins. Volgens de rechter lijdt Mandy van B. aan een ernstige persoonlijkheidsstoornis en is haar gedrag daar grotendeels aan te wijten. Ze moet, naast haar celstraf, gedwongen en intensief behandeld worden in een tbs-kliniek.

Ook bejaarde moeder krijgt celstraf

Tegen haar 82-jarige moeder was drie jaar geëist, maar de rechter legde haar een jaar minder celstraf op vanwege haar hoge leeftijd. Het Openbaar Ministerie had gevraagd de vrouw meteen na het oordeel van vrijdag vast te zetten, maar dat wees de rechtbank af. Ze mag een eventueel hoger beroep in vrijheid afwachten. Haar dochter zit al wel in de cel.

Van B. was sinds 2007 bevriend met het 45-jarige slachtoffer en de laatste trok in 2019 bij haar in om "een beter mens" te worden. Het slachtoffer liet zich via de verdachte door een heel netwerk van hulpverleners inpakken, die haar telefonisch en per mail "hielpen". Die mensen bleken echter helemaal niet te bestaan.

Verwondingen en tonnen aan euro's gestolen

Het slachtoffer werd echter vooral gedwongen allerlei huishoudelijke taken op te knappen en ze kreeg geldboetes en lijfstraffen. De boetes betaalde ze door haar huis in Amsterdam te verkopen. Met het geld kochten moeder en dochter voor ruim 270.000 euro aan luxe goederen.

De zaak kwam in oktober 2020 aan het licht toen het slachtoffer van de trap viel en haar voet brak. In het ziekenhuis werd geconstateerd dat ze verwondingen over haar hele lichaam had, waaronder een gebroken rug. De veroordeelde vrouwen moeten het slachtoffer ook 320.000 euro terugbetalen.

Het houden van huisslaven komt vaker voor in Nederland. Zo werd in 2018 een man (60) en een vrouw (47) uit Tubbergen veroordeeld voor het houden van een 32-jarige zwakbegaafde 'huisslaaf'. Er werden toen celstraffen opgelegd tot vier jaar.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.