Terug

Volg Hart van Nederland

ProRail plaatst extra camera's op stations in strijd tegen vandalisme

112

16 juni 2023, 10:42

ProRail gaat meer bewakingscamera's plaatsen op treinstations met een verhoogd risico op vandalisme. Dat meldt het AD vrijdag. De spoorbeheerder wil daarmee voorkomen dat liften en roltrappen worden vernield. Door een wereldwijd tekort aan onderdelen zijn deze namelijk niet makkelijk te repareren. Mindervaliden ondervinden daar hinder van, omdat een lift bijvoorbeeld maanden of zelfs langer niet kan worden gebruikt.

Het repareren van liften die door vandalisme defect raken, duurt het langst. "Je moet bij deze liften eerst onderzoek doen naar wat er allemaal kapot is, wat enige tijd kost. Vaak blijken er een heleboel onderdelen gesloopt te zijn", zegt Chiel Overgoor van ProRail.

Station Woerden

Het gaat om vijftien stations waar tientallen camera's bij de lift en roltrappen komen. Om welke stations het precies gaat, wil ProRail niet zeggen. Woerden wordt wel genoemd als een van de stations waar wellicht meer camera's komen.

Woerdense treinreizigers herkennen de verhalen van de vernielingen, zo vertellen ze aan Hart van Nederland. "Ik heb dat zeker wel eens gezien. Het is schandalig dat mensen dit doen." De meeste mensen hebben er dan ook niks op tegen dat er meer camera's komen. Zo kunnen de daders in ieder geval sneller worden achterhaald.

"We leven nu eenmaal niet in een maatschappij waarin wij bijvoorbeeld een tas ergens onbeheerd kunnen laten staan en hij er de volgende dag nog is." Een onveilig gevoel krijgen de reizigers niet van de camera's. "Als dit nodig is om het te verhelpen, dan is dat goed."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.