Terug

Volg Hart van Nederland

Politie Rotterdam mag preventief gaan fouilleren in explosie-wijken

112

3 mei 2023, 17:52

Rotterdam gaat de afgelopen tijd gebukt onder explosies en beschietingen bij woningen en bedrijfspanden. Daar gaat de burgemeester van de Maasstad, Aboutaleb, wat aan doen. Hij heeft de wijken Crooswijk en het Oude Westen aangewezen als veiligheidsrisicogebied, wat wil zeggen dat er preventief gefouilleerd kan worden.

In Crooswijk, waar vorige week meerdere explosies waren, zijn twee avonden georganiseerd voor de bewoners van de betrokken portieken om informatie te verschaffen en vragen zoveel mogelijk te beantwoorden.

Na de explosie bij de toko aan de Crooswijkseweg is een bewonersbrief verspreid onder alle bewoners om hen te informeren over de extra inzet van de politie en over slachtofferhulp. De brief bevat ook een oproep om verdachte zaken, eventueel anoniem, te melden bij de politie.

Heel veel incidenten

Er zijn in de eerste vier maanden van 2023 al veel meer incidenten met extreem geweld geweest dan in heel vorig jaar, zegt Aboutaleb. Om precies te zijn 54 dit jaar, bestaande uit 37 explosies en 17 beschietingen. Van de 37 explosies waren 36 explosies gericht op een pand, waarvan 29 op een woning. Van de 17 beschietingen waren er 4 gericht op een pand, waarvan 1 op een woning. In 2022 waren er in heel het jaar 41 explosies.

Volgens de burgervader zijn de beoogde doelwitten regelmatig te linken, direct danwel indirect, aan drugscriminaliteit of andere illegale activiteiten. Ook zijn sommige aanslagen met elkaar verbonden.

Om meer geweld te voorkomen worden de eerdergenoemde wijken aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Een aantal andere wijken in Rotterdam, zoals het Centrum, Feijenoord, Delfshaven, IJsselmonde en Charlois, waren al aangewezen als soortgelijk gebied waar de politie preventief kan fouilleren. Hierbij kan iemand zonder concrete verdenking gefouilleerd worden.

Bovenstaande video is eerder uitgezonden geweest bij Hart van Nederland.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.