Terug

Volg Hart van Nederland

Politie roept op te stoppen met complottheorieën

112

18 jan 2023, 11:39

De politie roept mensen op om te stoppen met complottheorieën en het verspreiden van desinformatie met betrekking tot tragische gebeurtenissen. Het verstoort het politieonderzoek en frustreert nabestaanden, aldus de politie.

Dat schrijft de politie Brunssum-Landgraaf op Facebook. Volgens hen hebben politie, het Openbaar Ministerie (OM) en nabestaanden steeds vaker last van complotdenkers en burgerspeurders. "Zij bemoeien zich ongevraagd met zaken en verspreiden desinformatie. Daarmee verstoren ze het onderzoek en kwetsen ze betrokkenen en slachtoffers."

Theorieën over satanisch kindermisbruik

Het OM ziet inmiddels in meerdere zaken voorbijkomen dat mensen een complotten zien in tragische gebeurtenissen en desinformatie verspreiden. "Zeker als er sprake is van het overlijden van kinderen", vertelt Michiel Zwinkels, hoofdofficier van justitie in Den Haag. "Dat wordt vaak gekoppeld aan theorieën over satanisch kindermisbruik."

Een aantal voorbeelden zijn het schietincident dat onlangs plaatsvond in Brunssum, waarbij de 14-jarige Gianna omkwam en de vermissing van de Limburgse Gino.

Nergens op gebaseerd

Toch kunnen tips en meldingen die zijn gebaseerd op complottheorieën of desinformatie niet zomaar aan de kant worden geschoven in een dergelijk onderzoek. "Al die signalen zullen we toch in eerste instantie serieus moeten nemen, omdat je niets over het hoofd wilt zien", legt de politie uit. "Maar eigenlijk moeten we ook vrij vaak daarna constateren dat het op niets gebaseerd is. Uiteindelijk gaat daar veel politiecapaciteit naar toe."

Frustrerend voor nabestaanden

De politie benadrukt dat het publiek vaak kan helpen bij het oplossen van een zaak, maar dat door het internet er ook steeds meer mensen zich met zaken bemoeien en hun eigen theorieën ontwikkelen. Als mensen gedachten hebben bij een zaak, die ook echt puur gebaseerd zijn op gedachten, kan de politie hier niets mee.

Voor nabestaanden is dat volgens de politie heel frustrerend. "Zij komen slecht toe aan het verwerken van hun verdriet, omdat ze zich ook moeten bezighouden met anderen die het verdriet lijken te kapen. Mensen realiseren zich vaak niet dat slachtoffers en/of nabestaanden deze reacties ook kunnen lezen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.