Terug

Volg Hart van Nederland

Politie heeft recordtekort aan rechercheurs: 'Ramp voor misdaadbestrijding'

112

7 feb 2023, 10:28

De Nederlandse politie kampt met een groot tekort aan rechercheurs, volgens De Telegraaf. Landelijk is er een onderbezetting van 10 procent bij de recherche, het hoogste tekort dat ooit is gemeten. Alleen al bij de tactische recherche en de algemene recherche is er een gat van 535 rechercheurs.

Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen voor het tekort aan rechercheurs. Zo gaan reguliere politiemensen vaak een inkomensdaling tegemoet als ze rechercheur worden, omdat ze onregelmatigheidstoeslagen moeten missen. Daarnaast is de administratieve druk bij de recherche hoger dan bij het reguliere politiewerk. Ook verlaten veel rechercheurs de politie om elders meer te kunnen verdienen met hun expertise.

Fred Westerbeke, landelijk portefeuillehouder Generieke Opsporing en daarnaast ook chef van de politie-eenheid Rotterdam, noemt de situatie alarmerend. Westerbeke ziet wel voordelen in het ontwikkelen van een afzonderlijke recherche-opleiding naast de reguliere politieopleiding. Dit zou een kans bieden om nieuw potentieel in de arbeidsmarkt aan te boren en de twee profielen binnen de politie uit elkaar te laten lopen. De politiechef roept op om deze optie serieus te overwegen en te onderzoeken.

Georganiseerde misdaad

Ondanks de daling van de geregistreerde criminaliteit in de afgelopen tien jaar, heeft de georganiseerde misdaad steeds meer vat op Nederland gekregen. Nederland is een belangrijk doorvoerland voor coke in Europa en het aantal ontmantelde drugslabs is in de afgelopen zeven jaar verdubbeld.

Zelfs de Mexicaanse kartels hebben voet aan de grond gekregen in Nederland. Volgens Westerbeke schreeuwt dit juist om meer rechercheurs.

Hart van Nederland maakte eerder een reportage over de Interceptor, een speciale boot die drugscriminaliteit op het water tegen moet gaan:

Douane geeft drugscriminelen geen schijn van kans met deze supersnelle en slimme boot
1:46
Douane geeft drugscriminelen geen schijn van kans met deze supersnelle en slimme boot

Uit eerder onderzoek van De Telegraaf bleek dat er zeker drie tot vier keer per week aanslagen plaatsvinden op panden en intimidaties voortkomen uit de zware drugscriminaliteit. Het tekort aan rechercheurs vormt hierbij een levensgroot probleem, aldus de krant.

Ramp voor misdaadbestrijding

Voorzitter Jan Struijs van de politiebond NPB waarschuwde in 2018 al voor een groeiend tekort aan rechercheurs: "Er is te weinig met de waarschuwingen gebeurd. De grote uitstroom waarvoor we waarschuwden is volop bezig. En nu pas, rijkelijk laat, komen er allerlei voorstellen."

Het tekort is een ramp voor de misdaadbestrijding. De pakkans bij criminelen wordt kleiner, de kwaliteit van de onderzoeken staat onder druk en slechts één op de tien criminele netwerken kan worden aangepakt. Er liggen ook ruim 1500 cold cases te wachten op recherchecapaciteit. De burger is de klos."

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.