Terug

Volg Hart van Nederland

Plofkraak op geldautomaat in Nieuw-Dordrecht: dorp kan nu niet pinnen

112

12 mrt 2023, 07:21

Inwoners van het dorp Nieuw-Dordrecht in Drenthe zijn zondagochtend vroeg opgeschrikt door een plofkraak op een geldautomaat bij het dorpshuis. De politie is op zoek naar zeker vier verdachten. Zij zijn van de Rietdekkershof gevlucht in onbekende richting, mogelijk in een donkerkleurige auto.

Marcel Bruinsma schrok wakker van de knallen. Hij woont in het dorp, dat bij de gemeente Emmen hoort. Aan Hart van Nederland vertelt hij wat er gebeurde: "Ik ging naar buiten om te kijken. Toen zag ik mensen in de pinautomaat graaien en dingen naar de auto brengen. Het was een flinke knal met vuurbal." Terwijl de verdachten nog bezig waren met het leeghalen van de geldautomaat, belde hij de politie. Door de explosie is het glas van zijn raam gesprongen.

Lucy Jalving, beheerder van het dorpshuis, wordt in de vroege ochtend wakker gebeld. "Ik ging er met lood in de schoenen naartoe", vertelt ze. Eenmaal aangekomen treft ze flinke schade aan. Toch kan het dorpshuis woensdag gewoon als stembureau worden gebruikt en kunnen de activiteiten in het dorpshuis doorgaan.

Minstens vier verdachten

De omgeving is afgezet en de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) onderzoekt onder meer wat voor explosief is gebruikt. De EOD heeft ook onderzocht of nog meer explosieven bij de geldautomaat lagen. Omwonenden werden ondertussen opgevangen op een andere locatie. Rond 11.00 uur was het veilig en konden de omwonenden weer naar huis.

Uit verklaringen van omwonenden en getuigen blijkt dat er minstens vier verdachten in donkere kleding betrokken waren bij de plofkraak. Zij zijn nog spoorloos. Het is onduidelijk of ze te voet of in een voertuig zijn gevlucht en in welke richting ze zijn vertrokken.

Het buurthuis kan toch open, maar vervelend is wel dat het getroffen pinautomaat de enige is in het dorp. Buurthuis-beheerder Jalving: "Het heeft impact op het hele dorp. Veel senioren en mensen zonder rijbewijs maken er gebruik van. Ik weet niet wat de bedoeling is: wel of geen pinautomaat terug? Het is allemaal afwachten."

De plofkraak vernielde de enige pinautomaat in het dorp Nieuw-Dordrecht:

Enige pinautomaat in dorp verwoest door plofkraak
1:10
Enige pinautomaat in dorp verwoest door plofkraak

Omwonenden opgevangen

Of er bij de kraak iets is buitgemaakt, is niet bekend. Ook de omvang van de schade is nog onduidelijk. De politie doet een oproep aan alle inwoners van Nieuw-Dordrecht en omgeving om eventuele camerabeelden van tussen 03.30 uur en 05.30 uur zondagochtend te bekijken. Wie daarop een donkerkleurige auto ziet, wordt verzocht contact op te nemen met de politie.

ANP

Beeld: Persbureau Meter

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.