Terug

Volg Hart van Nederland

Panel: vooraf aanhouden klimaatactivisten terecht, boerenblokkades van andere orde

112

28 jan 2023, 11:58

Ruim driekwart van de Nederlanders vond de preventieve aanhouding van zeven klimaatactivisten die aankondigden snelweg A12 in Den Haag te blokkeren terecht, zo blijkt uit onderzoek van Hart van Nederland. Over de arrestatie en de daaropvolgende gebiedsaanwijzing leidde de afgelopen dagen tot boze reacties van verschillende groepen als Greenpeace, FNV, het COC en het Aidsfonds, maar de meeste mensen zijn het daar dus mee oneens.

Van een representatieve groep van 3196 Nederlanders in het Hart van Nederland-panel zegt 78 procent dat ze de actie van het Openbaar Ministerie (OM) richting de klimaatactivisten terecht vinden. Volgens het OM zouden de activisten zich schuldig hebben gemaakt aan opruiing omdat ze anderen hadden opgeroepen om mee te doen aan de blokkade.

Boeren minder hard aangepakt

Critici van de aanhoudingen zeggen onder meer dat hiermee de klimaatactivisten harder worden aangepakt dan boeren, die bij aankondigingen voor langzaamaanacties of blokkades niet vooraf werden aangehouden. "Waanzinnig dat klimaatactivisten ter voorzorg worden opgepakt, maar dat boeren alles maar mochten: blokkeren, bermen in de fik steken, asbest op de snelweg storten, ministers bezoeken. Gelijke monniken, gelijk kappen", laat een deelnemer weten.

Deze mening dat boeren gelijkelijk moeten worden behandeld wordt door veel minder mensen gedeeld. 46 procent van de deelnemers vindt dat boeren voortaan net als klimaatactivisten moeten worden opgepakt als ze plannen aankondigen voor blokkades, maar 47 procent is het ermee oneens. "De boeren zorgen voor ons eten. Klimaten activisten zorgen alleen maar voor problemen", aldus een deelnemer. Een ander zegt: "Boeren vechten voor hun voortbestaan en dat mag van mij met alle middelen die ze nodig hebben."

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.