Terug

Volg Hart van Nederland

Opnieuw kaasboer bestolen van honderden kazen: zeker voor 40.000 euro weg

112

3 mei 2023, 20:20

Iedereen die weleens kaas koopt weet: dat kost tegenwoordig een vermogen. Niet zo gek dus dat ook criminelen er een markt in beginnen te zien. Een stel uit Brabant wist dat al. Voor de tweede keer in een jaar tijd zijn ze beroofd van kilo's kaas. Ze zijn er zo stuk van dat ze niet meer op tv willen. Andere kaasboeren zitten ook in de rats. Wie is de volgende en wat moeten de dieven met al die kaas?

In 2021 werd Kaasmakerij Torenpolderkaas bestolen van ruim 160 kazen en deze week was het opnieuw raak. Dit keer is de volledige voorraad kazen, met een waarde van zo'n 20.00 euro, gestolen. "Ondanks verscherpte beveiliging, extra sloten zijn we weer slachtoffer geworden van een brutale roof. Met veel geweld zijn ze opnieuw de winkel en de kaasopslag binnengedrongen. Wij moeten hierdoor helaas de komende weken sluiten," meldt Gerda van Dorp, eigenaresse van de getroffen boerderij op Facebook. "Voor nu zijn wij lamgeslagen en zeer verdrietig."

Boerderij Weenink is in 2020 van 300 kazen beroofd, waarvan tien stuks werden terugvonden op Marktplaats. De kosten voor de kaasboer: een slordige 40.000 euro. De aanbieders zijn hierna gearresteerd maar de overige 290 andere kazen zijn nooit teruggevonden.

Eigenaar Michiel Weenink verwacht dat de kazen, voorzien van registratienummers, in Oost-Europa terecht zijn gekomen, waar minder regulatie is op het gebied van registratie:

Kaasboer opnieuw bestolen door kaasbende: 'Driehonderd stuk weg'
2:14
Kaasboer opnieuw bestolen door kaasbende: 'Driehonderd stuk weg'

Emotionele schade

Zuivelboeren worden steeds vaker beroofd door deze beruchte kaasbendes, vertelt Theo Dekker van de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders. Volgens Dekker is niet alleen de financiële schade intens, maar ook op emotioneel vlak doet dit veel met boeren.

Dekker, die zelf zelf geitenboer is maakt zich ook om zijn eigen bedrijf ernstige zorgen. Het idee dat ook hij in de toekomst mogelijk in dezelfde positie komt als de slachtoffers is voor hem, en vele andere zuivelboeren, een grote angst.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.