Terug

Volg Hart van Nederland

Opnieuw extreemrechtse teksten op Amsterdams gebouw geprojecteerd: 'Het is wanstaltig'

Opnieuw extreemrechtse teksten op Amsterdams gebouw geprojecteerd: 'Het is wanstaltig'

112

16 feb 2023, 18:09

Weer was er afgelopen week een extreemrechtse projectie op een gebouw in Amsterdam te zien. Na het projecteren van een omstreden boodschap op het Anne Frank Huis vorige week, werd deze week ook de Hemwegcentrale in Amsterdam het doelwit van een dergelijke projectie, zo meldt het Parool.

Op dinsdagavond werd daar "Love And Make White Babies" en "RIP Dresden" geprojecteerd. Het laatstgenoemde verwijst naar het bombardement op Dresden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In extreemrechtse kringen wordt het bombardement als oorlogsmisdaad gezien.

De politie in Amsterdam onderzoekt de zaak. De eigenaar van de Hemwegcentrale, Vattenfall, zegt tegen Hart van Nederland de echtheid het filmpje nog te controleren. "Het was wanstaltig", reageert een woordvoerder van de energiereus. "Het gaat te ver dat mensen dit zouden doen, en onze naam wordt nu gekoppeld aan de boodschap. Dat is niet fijn."

Antisemitisme

Na de projectie op het Anne Frank Huis vorige week, deed de Anne Frank Stichting aangifte.

Op de laserprojectie op het Anne Frank Huis kwamen reacties van verbijstering:

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, noemde de projectie “onversneden antisemitisme” en “een aanval op Anne Franks nalatenschap, ons (inter)nationale symbool van de strijd tegen antisemitisme.”

De geprojecteerde boodschap verwees naar een complottheorie die de echtheid van het dagboek van Anne Frank in twijfel trekt. De tekst wekt de suggestie dat het bekende dagboek een vervalsing is omdat het met een balpen zou zijn geschreven, die pas na de oorlog in gebruik is geraakt. De Anne Frank Stichting heeft aangifte gedaan.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.