Terug

Volg Hart van Nederland

Omstreden adoptie-non (89) die beschuldigd werd van kinderroof overleden

Omstreden adoptie-non (89) die beschuldigd werd van kinderroof overleden

112

21 jan 2023, 12:26

De 89-jarige Nederlandse non Gertrudis Kuijpers, die wordt beschuldigd van illegale adoptiepraktijken waarbij honderden Chileense kinderen zouden zijn betrokken, is overleden. Dat laat de familie van de vrouw weten.

De beschuldigingen suggereren dat zuster Gertrudis in Chili tussen de jaren 70 en 80 kinderen zonder toestemming bij de moeders zou hebben weggehaald voor adoptie in Nederland. Zuster Gertrudis, die sinds 1976 het kindertehuis Las Palmas in Santiago, Chili runde, ontkende de beschuldigingen vorige week nog tegenover Hart van Nederland.

Ontkennen betrokkenheid

Als Kuijpers de eerdere reportage nu gepresenteerd krijgt op een laptop voor haar op tafel, reageert ze geschokt. "Zet alsjeblieft dat ding uit. Dat wil ik niet zien." Resoluut klapte ze de laptop dicht, die overigens door blijft gaan met afspelen. Ze ontkent verkeerde dingen gedaan te hebben. "Kom nou even. Ik zeg toch dat ik daar nooit mee te maken heb gehad? Ik werkte alleen met de rechter en de moeder. En verder niet. Ik heb niet buiten die rechter en die moeder omgewerkt."

Omstreden adoptie-non reageert op beschuldigingen: 'Nooit mee te maken gehad'
5:03
Omstreden adoptie-non reageert op beschuldigingen: 'Nooit mee te maken gehad'

Volgens Kuijpers waren de bij adoptie betrokken moeders zich volledig bewust van wat ze deden. "Die tekenden zelf de papieren, waarin haar naam stond, haar adres stond, enzovoorts."

20.000 baby's

Naar schatting zijn er tijdens de dictatuur van Pinochet, die tijdens een staatsgreep in 1973 de macht tot zich nam, meer dan 20.000 baby's gestolen en illegaal geadopteerd in de rest van de wereld. Rechters, notarissen, sociaal werkers, nonnen en ziekenhuisdirecteuren, allemaal waren ze betrokken bij de babyhandel. Sinds 2018 loopt er in Chili een strafrechtelijk onderzoek waarin ook zuster Kuijpers is gehoord. Tijdens een kort bezoek aan Chili, een aantal jaren geleden werd ze een paar dagen vastgehouden door de Chileense recherche, de PDI.

Beschuldigingen

De nu 43-jarige Alejandro Quezada is een van de mensen die Kuijpers beschuldigde van illegale adoptiepraktijken. Hij deed eerder ook al zijn verhaal bij Hart van Nederland. Volgens Quezada kreeg zijn moeder vlak na zijn geboorte te horen dat hij zou zijn overleden.

In werkelijkheid werd hij naar Nederland gebracht voor adoptie. "Mijn moeder heeft nooit een lijkje mogen zien, mijn lichaam niet mee mogen nemen", stelt de nu in Noord-Holland wonende man. "Ze mocht ook niet eens afscheid van mij nemen. Omdat ze begon te schreeuwen, hebben ze haar gedrogeerd. Drie dagen later kwam ze bij."

Afscheid voor Gertrudis

De Chileense politie heeft aangifte gedaan en zuster Gertrudis was onderdeel van een groot strafrechtelijk onderzoek naar de diefstal en illegale adoptie van 20.000 Chileense kinderen wereldwijd. De familie zal volgende week een "prachtig afscheid" organiseren voor zuster Gertrudis.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.