Terug

Volg Hart van Nederland

OM legt beslag op rekening Sywert van Lienden en partners, nu ook verdacht van verduistering

OM legt beslag op rekening Sywert van Lienden en partners, nu ook verdacht van verduistering

112

29 apr 2022, 17:27

Het Openbaar Ministerie heeft voor een totaalbedrag van ruim 11,5 miljoen euro beslag gelegd op de Nederlandse bankrekeningen van de hoofdrolspelers in de mondkapjesaffaire. De verdenking tegen het bestuur van Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) is uitgebreid met verduistering.

In februari maakte het OM bekend dat het een strafrechtelijk onderzoek was gestart naar, onder meer, (ex-)bestuurders van SHA, onder wie Sywert van Lienden. Aanleiding voor het onderzoek was de aangifte die Randstad eind december 2021 deed. Het uitzendconcern stelde personeel aan Hulptroepen Alliantie beschikbaar omdat werd gedacht dat het ging om liefdadigheid.

Miljoenen verdiend

Later bleek echter dat Van Lienden en de andere (voormalig) bestuurders een besloten vennootschap hadden opgericht die werd gebruikt bij de inkoop en verkoop van mondkapjes. Hierdoor zou hij samen met de andere oprichters miljoenen hebben verdiend aan de mondkapjesdeal die zij sloten met het ministerie van Volksgezondheid.

De rechtbank in Amsterdam besloot donderdag om Van Lienden en andere betrokkenen bij de stichting te schorsen uit het bestuur en een tijdelijk nieuw bestuur te benoemen. Dat gebeurde na een verzoek van het Openbaar Ministerie hiertoe. Sinds augustus 2021 doet het OM civiel onderzoek naar het bestuur.

Het beslag leggen op de bankrekeningen is onderdeel van het strafrechtelijk onderzoek. "Het lopende strafrechtelijke onderzoek heeft ten doel waarheidsvinding ten aanzien van de vermoedelijk gepleegde strafbare feiten alsmede het veiligstellen van vermogensbestanddelen", aldus het OM vrijdag.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.