Terug

Volg Hart van Nederland

Om illegale Belgische raveparty opgepakte Nederlanders weer vrij

112

2 mei 2023, 19:16

De zeven Nederlanders die waren opgepakt voor het organiseren van de illegale raveparty in België van afgelopen weekend zijn weer vrijgelaten. Het onderzoek naar hun betrokkenheid bij het illegale technofeest gaat nog wel verder, meldt de Belgische politie.

De politie onderschepte het zevental bij het aflopen van de rave op een voormalig militair vliegveld in het Belgisch-Limburgse Brustem. Een 24-jarige Maastrichtse en een 38-jarige plaatsgenoot zaten in een bestelauto, de vijf anderen in een auto met aanhangwagen. Van die laatsten, vier mannen en een jonge vrouw, komen er ook drie uit Maastricht.

Ze hadden onder meer een stroomgenerator en geluidsapparatuur bij zich die zij vermoedelijk voor het feest hebben gebruikt. Het zevental wordt verdacht van een aandeel in de organisatie van het feest dat vrijdagavond begon. Hun kan mogelijk worden aangerekend dat ze zich toegang hebben verschaft tot een militair terrein en zonder vergunning commerciële activiteiten hebben ontplooid, aldus de Limburgse politie.

Meerdere aanhoudingen

Een achtste arrestant, een 36-jarige man uit het Achterhoekse Terborg, is ook weer op vrije voeten. Dat geldt vermoedelijk ook voor de laatste van de negen aangehouden feestgangers, een Belg van 22 jaar oud. Zij waren beiden gearresteerd voor drugsdelicten.

De politie besloot vrijdagavond het feest niet stil te leggen, maar te laten uitdoven. Hierdoor was in het dorpje Brustem het hele weekend een illegale rave aan de gang. Buurtbewoners ervaarden veel overlast van de muziek. Onder de naar schatting 10.000 aanwezige bezoekers waren flyers uitgedeeld met de oproep samen tegen de politie op te trekken als die zou ingrijpen, zegt het provinciebestuur tegen persbureau Belga.

Ravefeesten

Het militaire terrein trok al eerder ongewenste feestgangers, laat de politie weten. In 2015 was er al een illegaal feest in een bunker, maar dat kon de politie nog dezelfde nacht beëindigen. Anderhalf jaar geleden werd een vrachtwagen onderschept met materialen voor een rave op het domein. De bezoekers van de raveparty hebben op en rond het terrein stevig huisgehouden, klagen omwonenden en natuurorganisaties. Zo zouden dassenburchten zijn beschadigd en broedende vogels verjaagd. Een ree liep liep zichzelf dood tegen een hekwerk.

De Vlaamse tegenhanger van Staatsbosbeheer wil aangifte doen tegen de organisatoren om de schade te verhalen. De autoriteiten willen ook bijvoorbeeld de kosten terugvragen die de hulpdiensten hebben gemaakt.

Eerder dit jaar liep in Maastricht een illegale rave uit op rellen. Hoe het eraan toeging zie je in deze video:

Honderden partygangers aan de rel bij illegale rave in Maastricht
1:22
Honderden partygangers aan de rel bij illegale rave in Maastricht

Bovenstaande beelden zijn eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.